Oppdrett tvinges mot lukkede anlegg

Havbruksnæringen blir tvunget til å tenke i nye baner for at veksten i oppdrett skal fortsette. Lukkede løsninger i sjøen kan sette et endelig punktum for lakserømminger og spredning av lakselus.

 

Kjell Herskedal i NTB har nå tatt opp Byggeindustriens artikler om fiskeoppdrett, og han har i dag sendt ut følgende sak til landets ,mediebedrifter:

Både Norske Lakseelver og Norges Jeger- og Fiskerforbund har lenge arbeidet for lukkede anlegg. Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) har vært mer forbeholden, men er under sterkt press.

Daglig leder i Norske Lakseelver, Torfinn Evensen, er kritisk til den teknologikonservative holdningen i FHL. Han sier at tiden er overmoden for et holdningsskifte.

Nå har byggenæringen kommet på banen. Sjefredaktør Per Helge Pedersen i Byggeindustrien mener at løsningen kan ligge i lukkede anlegg i betong.

Mange vinnere

Pedersen mener dette vil gi mange vinnere. Betongindustrien er en av dem. Miljøet en annen. Erfaringer med betongkonstruksjoner fra olje- og gassindustrien kan brukes i utviklingen av konstruksjoner beregnet for produksjon av oppdrettsfisk.

Slike andregenerasjons oppdrettsanlegg vil være trygge for vær og vind, og faren for rømming forsvinner helt. Ved å pumpe vann opp fra dypet forhindres spredning av lakselus. Vanntemperaturen kan på denne måten holdes lavere i sommermånedene. Fisken vil være bedre skjermet for oljeforurensning, og det vil være kontroll med avfallsstoffene fra oppdrettsfisken, som i dag blir liggende igjen på havbunnen.

Byggeindustrien har invitert til en idédugnad i forbindelse med Norsk Betongdag i Stavanger 20. oktober i år. Målet er å kunne legge fram et konkret resultat under Aqua Nor i Trondheim 16.-19. august neste år.

Mye gjenstår

Direktør for miljøsaker i FHL, Aina Valland, sier i en kommentar til NTB at initiativet fra byggenæringen er positivt.

– Dette er en idéskisse. Det er ikke gitt at de teknologiske løsningene blir gode nok, sier hun.

FHL mener at både fiskehelse, miljøforhold, arealbruk og økonomi må vektlegges, i tillegg til teknologisk gode løsninger, ved en overgang til lukkede oppdrettsanlegg i sjø.

– Lukkede anlegg er ikke helt nytt for oppdrettsnæringen. I svært mange år har produksjon av smolt foregått i lukkede anlegg på land, siden det bare brukes ferskvann i denne delen av produksjonen. Når det gjelder oppdrettsproduksjon i sjøfasen, er ikke denne teknologien ferdig utviklet, sier Valland.

Hun viser til at dagens oppdrettsanlegg ser helt annerledes ut enn de gjorde for 20 år siden.

– Det vil fortsatt skje endringer. Det gjenstår å utvikle løsninger for storskalaproduksjon i lukkede anlegg. Foreløpig er lukkede løsninger bare testet ut i mindre skala, sier Valland.

Setter standard

Daglig leder Torfinn Evensen i Norske Lakseelver karakteriserer ledelsen i FHL som en «teknologikonservativ gjeng som gjerne vil sette standarder selv».

– Det er villfisken som må være pressgiver for hvordan oppdrett kan drives i Norge. Vi kan ikke fortsette med oppdrett i samme omfang som i dag med dagens teknologi, fastslår Evensen.

Han viser til at spredningen av lus og rømninger vil være et økende problem, selv om det er få lus og få rømninger målt mot det store antallet oppdrettsfisk.

Han mener at med den kompetansen Norge har innenfor offshore og skipsbygging bør vi kunne utvikle nye løsninger, enten i glassfiber som i Canada eller i betong.

Evensen sier at det drives storskalaoppdrett i Kina i anlegg bygd i glassfiber.

Evensen mener tiden er mer enn moden for et holdningsskifte, og beklager at oppdrettsnæringen selv trenerer gode prosjekter. Han er helt klar på at dagens måte å drive oppdrett på i Norge ikke kan fortsette med dagens volum.