Kraftig nedbør skaper problemer

Sterk nedbør og flom i Gaula skaper problemer for NSB i Midt-Norge. Også på Østfoldbanen er det nå problemer. 

Nedblåste trær førte til strømstans for 50.000

Kraftig vind natt til lørdag førte til at trær falt over kraftledninger og tok strømmen fra rundt 50.000 personer i Hedmark og Oppland.

Strømstansen ble registrert i området fra Hamar og oppover Gudbrandsdalen mot Otta, melder Statnett.

Det var deler av strømnettet til energiselskapet Eidefoss, Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Energi, og Statnetts transformatoranlegg i området, som ble satt ut av naturkreftene.

Mesteparten av strømforsyningen i området var tilbake i 12-tiden lørdag, etter at reserveløsninger ble satt i funksjon og de første reparasjonene utført.

Ved 12-tiden lørdag var strekningen mellom Støren og Lundamo i Sør-Trøndelag gjenåpnet etter å ha vært stengt på grunn av store mengder nedbør. Jernbaneverket vil fortsatt opprettholde høynet beredskap på grunn av nedbørsmengden og fordi det er varslet fortsatt store nedbørsmengder i området.

Det betyr at togene går med redusert hastighet på strekningen. Siden det ene sporet ved Hovin i tillegg er stengt på grunn av flom, vil passasjerene måtte regne med noen forsinkelser.

Flomproblemer

Både politi, brannvesen og Hovedredningssentralen måtte natt til lørdag trå til for å redde sju laksefiskere nettopp ved Hovin. Fiskerne fikk problemer da vannstanden økte så raskt at halvøya de hadde fisket fra i Gaula ble omgjort til en øy, og de ikke kom seg på land.

Mannskaper fra brannvesenet kom seg ut til de sju i båt og fikk reddet dem i land.

Den høye vannstanden i elven har også skapt problemer for en campingplass ved Støren der de rundt 100 gjestene måtte evakuere ved firetiden natt til lørdag.

Ifølge Adresseavisen er vannstanden i Gaula den høyeste på over 20 år, men Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) mener at vannføringen nå har vært på sitt høyeste og vil gå ned i løpet av lørdag ettermiddag og kveld.

Tog sporet av

På strekningen mellom Soknedalen og Støren sporet et godstog delvis av da det kjørte inn i et lite jordras på Dovrebanen natt til lørdag. Ingen personer ble skadd og toget var etter hvert tilbake på sporet. Reisende ble transportert med buss på strekningen.

Ved 13-tiden måtte Østfoldbanen gi tapt etter at en kjøreledning falt ned av ukjente årsaker. Strekningen mellom Ljan og Holmlia ble stengt etter at et lokaltog har stoppet på grunn av problemer med kjøreledningen.

– Det vil bli enkeltsporet drift mot Ski inntil reparasjon er foretatt, sier pressevakt Harry Korslund i Jernbaneverket til NTB.

På strekningen mellom Lillehammer og Tretten er Dovrebanen åpnet for trafikk igjen etter strømbrudd.

Strekningen mellom Roa og Hønefoss var også stengt tidligere lørdag etter at kraftig vind førte til at kjøreledningen blåste ned, men er nå gjenåpnet.

Morgentoget fra Oslo til Bergen var over tre timer forsinket ut fra Oslo S på grunn av problemene.