Hvor er de overordnede målene?

Boligprisene i Norge er nær syvdoblet siden 1992. OBOS-sjef Martin Mæland etterlyser en mer overordnet tenking fra myndighetene for å gjøre flere tomter tilgjengelig.

- Siden 1992 har boligprisene steget med 6,6-gangen. Slik kan det ikke fortsette. Lønningene har i den samme perioden blitt ca 2,4 doblet, sier Mæland. Renteutgiftene er bare to ganger høyere enn i 1992, og er dermed hovedårsaken til at folk har tatt seg råd til å kjøpe stadig dyrere boliger. Men dersom renten skulle øke til sju prosent, så vil dette merkes også på etterspørselen og prisene.

Boligene og byggeprisene har steget over 2,7 ganger mer enn lønningene.

- Hovedårsaken til prisveksten er tomtemangel. Det er ikke nok byggeklare tomter. Det må myndigheten sørge for å gjøre noe med, sier Mæland. Han peker også på stadig nye og strengere regler og krav fra myndigheten som en prisdriver.

Mæland la på BNLs åpne møte fredag frem tall som viser en kraftig befolkningsvekst i Oslo og Akershus fremover. Med de høyeste estimatene vil disse to fylkene få så stor innflytting at det innen 2030 må bygges ut en by på størrelse med Oslo.

Han mener myndighetene ikke tar nok tak i denne utfordringen.

- De store planene er ikke i fokus, men de små tingene prioriteres. Hvor er de overordnede målene, spør Mæland.