Likviditetsproblemer for 50.000 bedrifter

Hver tredje bedrift har opplevd likviditetsproblemer det siste året. For de fleste av disse har det medført utsettelse av planlagte prosjekter, viser en fersk undersøkelse gjort for Amesto Business Partner.

På oppdrag fra Amesto Business Partner gjennomførte Perduco nylig en spørreundersøkelse blant 700 næringslivsledere om likviditetsproblemer i løpet av finanskrisen, hvilke konsekvenser dette har fått og hvordan situasjonen ser ut nå.

Hver tredje har slitt
Undersøkelsen viser at anslagsvis 34 prosent av landets bedrifter har opplevd likviditetsproblemer det siste året.

- Dette er et høyt tall. Det innebærer at 50.000 bedrifter det siste året for eksempel har måttet prioritere hvilke regninger de har kunnet betale, hvilke de har måttet utsette eller de har måttet kontakte banken for å finne en løsning, sier administrerende direktør Kristijane Cook Bulukin i Amesto Business Partner.

Verst for de minste
Mindre bedrifter har oftere opplevd likviditetsproblemer de siste 12 månedene:

37 prosent av bedrifter med 1-4 ansatte.33 prosent av bedrifter med 5-19 ansatte.22 prosent av bedrifter med 20-99 ansatte.19 prosent av bedrifter med 100 ansatte eller flere.

- Heldigvis for norsk næringsliv og arbeidsliv har problemene vært mindre blant de største. Når hver femte bedrift med 20 ansatte eller flere har hatt likviditetsproblemer innebærer det likevel at mange har vært i faresonen. Det beyr i praksis at drøyt 3.000 bedrifter og nær 100.000 ansatte er berørt, sier Bulukin.

Konsekvenser for 8 av 10
23 prosent av de spurte sier at deres bedrift i løpet av siste 12 måneder har måttet utsette planlagte prosjekter eller innkjøp. Blant dem som oppgir at de har hatt likviditetsproblemer, sier imidlertid 79 prosent at måttet utsette prosjekter eller innkjøp.

- Svaret på dette spørsmålet treffer en grunnleggende egenskap ved den nedgangskonjunkturen som finanskrisen representerer. Når bedrifter utsetter prosjekter de ellers ville gjennomført, sprer aktivitetsfallet seg gjennom hele næringslivet, og medfører oppsigelser og betalingsproblemer andre steder, sier Bulukin.

Mot bedre tider
Bedriftslederne ble også bedt om å si om bedriftens likviditetssituasjon i dag er dårligere, bedre eller omtrent den samme som for et år siden. 30 prosent sier at likviditeten har blitt bedre, 15 prosent sier at den har blitt dårligere, mens 54 prosent sier at situasjonen er uendret.

Ser man utelukkende på bedrifter som har hatt likviditetsproblemer det siste året, finner man større endringer. Blant disse sier 40 prosent at likviditeten har blitt bedre, 25 prosent at den har blitt verre, mens 35 prosent sier ingen endring.