Åpner Gudbrandsjuvet i Jensen-design

Gudbrandsjuvet har vært en vanskelig tilgjengelig attraksjon mellom Geiranger og Trollstigen. Nå har den fått et kvalitetsløft til 44 millioner kroner.

Mandag skal det helt spesielle anlegget åpnes av samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp). Det er Nasjonale turistveier som står bak. Den prisbelønte arkitekten Jan Olav Jensen har satt sitt preg på alt fra parkeringsplassen til de hybride bruene, utsiktspunktene og restauranten.

Selv et besøk på do er blitt en opplevelse litt utenom det vanlige ved Gudbrandsjuvet, der folk tidligere gjorde sitt fornødne bak busker og steiner.

Gylden rute
En ikke så rent lite stolt Per Kollstad fra Statens vegvesen, Nasjonale turistveier viser rundt og forteller. Tidligere var det dårlig med parkeringsmuligheter og en sikkerhetsrisiko å stanse i dette området for å se ned i juvet. Nå er det anlagt moderne parkeringsplass både for busser og biler, og utformingen innbyr til en stans. Det er nesten umulig å kjøre forbi.

Dermed er naturattraksjonene på den gylne turistruten mellom Geiranger og Trollstigen en stoppested rikere. Og det kan være smart å bruke litt tid. I restauranten er det verken smultgryter eller pommes frites. Her skal det serveres lokale retter – bacalao, fiskesuppe, hjortekarbonade, pølse laget av fårekjøtt, lefse bakt i bygda og naturligvis jordbærbløtkake. For Gudbrandsjuvet er nabo til en av de største jordbærbygdene i landet, Valldal.

– Her skal det ikke selges noe fra Kina, sier en optimistisk Knut Slinning. Han skal ha ansvaret for driften av Café Juvet.

Mesterkokken Harald Osa har vært med å utforme både kjøkken og meny.

Gudbrands sprang
Navnet Gudbrandsjuvet gir assosiasjoner til Gudbrandsdalen. Knut Slinning, forteller til NTB at en lokal dal i Norddal kommune på Sunnmøre fikk navnet Gudbrandsdal etter Gudbrand. Dermed er det både en stor og en liten Gudbrandsdal her i landet.

Den samme Gudbrand stakk av med en brud. Han og brura hoppet over juvet på det smaleste, med lensmannen i hælene. Det var to meter bredt. Ned til elva er det 25 meter, og den kokende elva er i tillegg 25 meter dyp. Så risikoen ved ikke å mestre spranget var naturligvis betydelig.

Statens vegvesen har som mål at Geiranger-Trollstigen skal få fullverdig status som Nasjonal turistvei i 2012. Gudbrandsjuvet skal, sammen med Trollstigen og utsiktspunktene Flydalsjuvet og Ørnesvingen, gi veifarende opplevelser som blir sittende en stund. Like ved Gudbrandsjuvet er det bygd et lite landskapshotell, Juvet Hotel. Også det designet av arkitekt Jan Olav Jensen.