- Ikke noe å skjule

Det har de siste dagene vært store medieopplag rundt samarbeidet mellom Store Norske og samarbeidspartnere, blant dem LNS. Prosjektdirektør Frode Nilsen i LNS sier til Byggeindustrien at det på ingen måte har forekommet noe som ikke tåler dagens lys.

– Reportasjene fremstilles som om det skulle foregått et slags kameraderi mellom partene. Det vises stadig til en hemmeligstemplet rapport fra Pareto. Sannheten er at Leonhard Nilsen & Sønner/LNS Spitsbergen (LNSS/LNS) nesten ikke er nevnt i denne rapporten. Kritikken rettes mye mot avtaler til andre samarbeidspartnere. Likevel synes det som det er LNSS/LNS som skal tas, sier Nilsen.

Han sier videre at saken er at de har informert flere næringsministere, næringskomiteen da de besøkte Svalbard og Næringsdepartementet var også godt informert om den inngåtte samarbeidsavtalen.

– Dette er også nevnt i Stortingsmeldinger for Svalbard. Nå fremstilles det nærmest som en sensasjon, sier Nilsen

Da LNSS (tidligere LNSN) ble etablert var det eid av både Store Norske og LNS. Store Norske valgte å outsource den gamle logistikkavdelingen som ble en del av det nye selskapet.

– Årsaken var at Store Norske stod fremfor enorme investeringer i forbindelse med etableringen i Svea Nord som f.eks. ny gruveutrustning, utskipningskai, utlasteanlegg og så videre. Det var ingen mulighet til å ta den nødvendige oppgraderingen i Logistikkavdelingen. Tiden for store overføringer fra Stortinget var over og Store Norske måtte stå på egne bein. Nærmere 40 ansatte fra Store Norske var med over i det nye selskapet. Å gå fra en statsbedrift til privat bedrift er ansees ofte som en risiko. For mange av de ansatte var det viktig med forutsigbarhet på Svalbard og derfor var det påkrevd med en langsiktig avtale. I gruvebransjen er det helt vanlig med lange kontrakter. Vi kan nevne at vi har samarbeid med LKAB i snart 30 år, Outokompu i 15 år og Elkem snart i 10 år. Med de store investeringene som var nødvendig var det helt avgjørende at man fikk til en langsiktig kontrakt, utdyper Nilsen.

Han er oppgitt over at media prøver å fremstille det som det er kameraderi som gjorde at LNSS ble valgt som samarbeidspartner.

– Det var Sparebanken NordNorge som hadde i oppdrag av Store Norske å skaffe dem en samarbeidspartner og Sparebanken foreslo til slutt LNS. Det hevdes også at LNS har melket 173 mill fra Store Norske. Dette er også helt feil. Vi har hatt mange eksterne oppdrag på Svalbard som har vært prosjekter med god inntjening. Den prosentvise omsetningen fra Store Norske har vært synkende i mange år. Inntjeningen på Svalbard har vært rundt 8 - 9 prosent mens vi på fastlandet har hatt gjennomsnittelig inntjening på 10 – 13 prosent, sier han.

Nilsen forteller videre at LNSS/LNS har vært og er en god samarbeidspartner for Store Norske.

– Det har vært perioder hvor Store Norske ikke har fått mer lån fra sin bank og da har LNSS/LNS trått støttende til. Og vi har bidratt med betydelige beløp. Likeledes har LNSS/LNS ettergitt betydelig fordringer da Store Norske slet med økonomien som f.eks. under brannen for et par år siden. Alt dette kan dokumenteres. LNSS/LNS har vært en viktig brikke for Store Norskes suksess. Konseptet har vært svært vellykket. Store Norske har gått fra å motta betydelige statstilskudd til å gå med opp mot 800 millioner i overskudd i året, avslutter Nilsen