Varmeste mai måned i manns minne

Årets mai måned var den varmeste som noensinne er registrert, ifølge statistikk som amerikanske myndigheter har samlet inn.

Målingene er gjort over hele verden både på land og til havs. Både øst i Nord-Amerika, øst i Brasil, i Øst-Europa og Sør-Asia var det uvanlig varmt. Vest i Nord-Amerika og i Vest-Europa var det derimot kaldere enn normalt, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Statistikken viser dessuten at temperaturen på jorda har vært høyere enn «normalt» i 303 måneder i strekk.

– Siden februar 1985 har hver eneste måned vært varmere enn gjennomsnittet for den aktuelle måneden på 1900-tallet, sier Deke Arndt fra U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Mindre is
Han mener målingene stemmer overens med klimaforskning som viser hvordan utslipp av CO2 og andre gasser forsterker atmosfærens drivhuseffekt og skaper global oppvarming. Stadig mindre sjøis i Arktis og minkende isbreer peker i samme retning.

I vinter hevdet såkalte klimaskeptikere at kaldt vær i USA og Europa nærmest motbeviste hele teorien om menneskeskapt global oppvarming. Men samtidig som snøen lavet ned i Washington DC og oslofolk opplevde sprengkulde, var vinteren uvanlig varm mange andre steder på kloden.

Prognoser fra NOAA og det britiske meteorologiske instituttet Met Office tyder på at 2010 kan bli det varmeste året på jorda siden målingene begynte på 1800-tallet.

Skepsisen brer seg
Samtidig som temperaturen på jorda er uvanlig høy, sammenlignet med 1900-tallet, blir folk mange steder i verden mindre bekymret for klimaendringene. Flere meningsmålinger i forrige måned viste at klimaskepsisen er i ferd med å bre seg i vestlige land.

I Storbritannia svarte 26 prosent at de tror på menneskeskapt global oppvarming, mot 41 prosent for et halvt år siden. Amerikanerne plasserte klimaspørsmålet på siste plass på en liste over saker de mener myndighetene bør ta tak i.

Noe av årsaken til den minkende bekymringen er trolig avsløringene av enkelte feil i den siste store rapporten fra FNs klimapanel. Men forskernes konklusjon har ikke endret seg: Den globale oppvarmingen fortsetter.