Kårer snart byggeskikk-vinner

Årets vinner av Statens byggeskikkpris offentliggjøres av statsråd Liv Signe Navarsete 18. juni. Hun åpner samtidig ei utstilling som viser frem alle de nominerte prosjektene.

Prisen er på 200.000 kroner. Like etter at vinneren er offentliggjort åpnes ei utstilling med alle de nominerte prosjektene i Galleri R5.

Sju nominerte
Statens byggeskikkpris deles ut årlig for å stimulere til bygging av miljøvennlige boliger som kan brukes av alle, uavhengig av alder og funksjonsnivå. At et bygg er estetisk vakkert holder altså ikke for å bli nominert.

I mai var juryen på befaring på alle de sju nominerte prosjektene: Marilunden miljøboliger og Egenes park i Stavanger, Lærernes hus og Lysaker park i Oslo, Gjerdrum ungdomsskole i Akershus, Servicebygg Storøyodden på Fornebu og Stokkøya sjøsenter i Trøndelag.

Etter å ha sett prosjektene med egne øyne, synes fortsatt juryens leder at alle kandidatene fortjente nominasjonen.

Miljøvennlig og inkluderende
- Alle de prosjektene vi valgte ut er virkelig svært gode. Vi snakker om eliteserien i norsk arkitektur. Det er prosjekter som både fremmer omsorg for landskapet og sammenhengen de er plassert i, samtidig om de fronter estetiske og funksjonelle toppkvaliteter. Det var også prosjekter vi ikke nominerte som er ekstremt gode, men som ikke tilfredsstilte de ganske strenge kravene mandatet stiller til energibruk og universell utforming, sier juryens leder Erling Dokk Holm.

I følge statuttene skal hedersprisen gis til bygninger som gjennom utførelse, materialbruk og samspill med sted og miljø bidrar til å heve, fornye og utvikle den allmenne byggeskikken. Kandidater til prisen skal ha god arkitektonisk utforming og skal oppfylle sentrale krav innen miljø og universell utforming - dvs at bygget også skal kunne brukes av personer med funksjonshemminger.

Men om alle prosjektene utmerker seg, så har det likevel vært full enighet i juryen om hvilket bygg som skal få prisen, selv om de har brukt litt tid på å komme frem til svaret.

Mønsterbygg
Holm håper at utdeling av Statens byggeskikkpris har en forbildefunksjon.

- Det ville vært svært bra at kommuner, private aktører og alle andre som reiser bygninger i fremtiden stiller med samme ambisjoner som vi finner blant de nominerte, sier han.

Husbanken fikk inn 52 forslag om kandidater til Statens byggeskikkpris 2010.