Blaker Skanse er sikret

Statsbygg har utført stabiliserende tiltak på Blaker Skanse i Sørum kommune og sikret en del av festningsvollen mot utglidning.

Blaker Skanse ble oppført for over 300 år siden og ligger på et område med sand og leiravsetninger. Det har vær registrert glidninger og bevegelser langs fronten av festningsvollen. Som en følge av dette har Statsbygg, som eier og forvalter festningen, gjennomført stabiliserende og reparerende tiltak:

* Støttefylling

- Veien nedenfor vollen (Skansevegen) er hevet, slik at den fungerer som en støttefylling. Veien er hevet inntil 75 cm over en strekning på 40 meter.

* Masseutskifting

- På toppen av vollen er noe av den gamle massen skiftet ut med såkalt EPS - ekspandert polystyren. Dette er et lett plastskum som gjør at vekten av vollen blir mindre. I en bredde av 10 meter er det lagt EPS to meter dypt over en strekning på 70 meter, slik at presset på bunnen av vollen er redusert med flere tusen tonn. Over EPS’en er det lagt tilbake jord, slik at festningens utseende og form ikke endres.

* Overflatesikring

- I nederste del av vollen har overflaten vært ustabil i nedbørsperioder. Det er lagt erosjonssikring for å hindre at regn tar meg seg sand fra vollen.

* Fjernet ulovlig fylling

- Det var ulovlig blitt dumpet gravemasse på området. Fyllingen er fjernet

- Sammen med våre samarbeidspartnere har vi vurdert og kvalitetssikret de ulike tiltakene nøye. Det var viktig at det ble gjort grundig, slik at tiltakene fikk ønsket effekt, og at inngrepene i minst mulig grad destabiliserte grunnen i tiltaksperioden. Vi er godt fornøyd med jobben som er gjort, og stabiliteten er nå tilfresstillende, sier prosjektleder Marius Berntsen i Statsbygg.

Statsbygg har i prosjektet samarbeidet med Løvlien Georåd, Norges geotekniske institutt, Sørum kommune, Akershus fylkeskommune og Riksantikvaren. Entreprenør har vært Huser Entreprenør AS.

Blaker Skanse ble tatt i bruk i 1683 som en del av forsvarslinjen langs Glomma mot angrep fra øst. Skansen ble bygd for å verne overfarten over Glomma ved Sundet. Skansen ble brukt i kamp mot svenskene i 1718. Krutthuset er fra 1759 og bygd i stein. Artilleribygningen fra 1740-50 er en av landets største fredede trebygninger.