Fisk i Betong kan bli en stor sak

Fredag holdt vi et informasjonsmøtet i Byggeindustrien hvor representanter fra havbruksnæringen og betongbransjen var til stede. Bakgrunnen er ønsket om at byggenæringen skal utnytte sin brede kompetanse på konstruksjoner i marine miljø, til også å kunne bidra til utviklingen av 2. generasjons oppdrettsanlegg.

Kanskje kan dette være begynnelsen på et av de største omdømmeløft vi har hatt i norsk byggenæring – og i norsk betongnæring spesielt. For oppdrettsnæringen vil dette også bety enormt mye for omdømme og næringens videre utvikling og fremtid.  

Dette kan bli en betydelig aktivitet for mange bedrifter i byggenæringen etter hvert, spesielt langs vår lange kyst. Det er egentlig opp til de prosesser som nå startes. Satser man på de riktige konseptene er mulighetene store for å lykkes.

Vi har allerede fått mange og gode tilbakemeldinger på det initiativ som er tatt. Oppdrett er i dag blitt en enormt viktig næring i Norge. Utviklingen er som et eventyr. Det produseres fisk av meget god kvalitet – og metodene som har vært benyttet, har vært unike. Nå begynner produksjonen å komme på et så høyt nivå at man er i ferd med å nå et ”tak” med de produksjonsformer man har og med de arealer man har til disposisjon.

Havbruksnæringen har i dag store utfordringer når det gjelder omdømme. Det kommer angrep fra mange kanter. Noen av dem er grunnløse og svært tendensiøse. Men på den annen side må man løse alle problemer som gjelder rømninger av fisk, sykdom og bruk av medisin, bruk av giftstoffer til avlusning av fisk, næringsalter og utslipp og midler til bruk på nøter for å hindre groing m v. I dagens situasjon tror vi at det er viktig for oppdrettsnæringen at de nå varsler at det settes inn en offensiv for å skape en ny og sikrere produksjonsmetode. Her kan anlegg fra betongbransjen komme inn. Dette må også være en prosess myndighetene og våre forskningsinstitusjoner bidrar aktivt.

2. generasjons anlegg har også en annen dimensjon. Slike anlegg kan bety at oppdretterne kan utnytte sine konsesjoner langt bedre. Til konsesjonene er det i dag knyttet betingelser om at man må ha flere lokaliteter som man skifter mellom. Det er som i jordbruket. Man må dyrke forskjellige vekster rundt om på åkerlandet over noen år. Kommer det sykdom, må en del av ”åkerlandet” i perioder også ligge brakk. Det samme gjelder for oppdrettsanlegg. Kan man utnytte alle lokalitetene med sikre anlegg, kan produksjonen i løpet av kort tid økes kraftig. Markedet for ren norsk og frisk fisk synes å være ubegrenset.

Vi har kastet hansken, nå er det viktig at noen tar den opp. Vi har utfordret byggenæringen og betongbransjens bedrifter spesielt til å tenke kreativt. Men skal man lykkes må det skje i nært samarbeid med oppdrettsnæringen.