Fortsatt store svakheter i norsk bistand

Norsk bistand skaper mange arbeidsplasser, men sliter samtidig med betydelige svakheter.

 

Det går fram av en evaluering av norsk næringslivsrettet bistand som det svenske konsulentfirmaet Devfin Advisers AB har gjennomført. Rapporten ble presentert torsdag.

Evalueringsrapporten fastslår at det fortsatt er svakheter knyttet til den norske næringslivsrettede bistanden. En svakhet er at ulike aktører opptrer uavhengig av hverandre. Koordineringen og informasjonsutvekslingen er ikke alltid den beste.

Svak prioritet

I Norads kommentarer til evalueringsrapporten blir det pekt på at næringslivsrettet bistand har svak prioritet på departementsnivå. Det er lite strategisk tenkning, samordning og systematisk oppfølging fra ambassadenes side. Dette har ført til spredte aktiviteter og dårlig sammenheng mellom politikk og handling.

Evalueringsdirektør Asbjørn Eidhammer i Norad sier til NTB at han – tross svakhetene – opplever denne evalueringen som mer positiv enn de fleste tidligere evalueringer som er gjort av norsk bistand, ikke minst gjelder det de konkrete resultatene som er oppnådd.

– Noen kritiske merknader er det. Det er ofte avstand mellom det en setter seg som mål å få til og det som i realiteten oppnås. Dette skyldes ikke først og fremst aktørene, men en mangel på samordning, sier Eidhammer

Mange arbeidsplasser

Bistanden i denne sektoren omfatter om lag 1,2 milliarder kroner årlig. Inkludert støtten gjennom Norfunds investeringer fra avkastningen av egen kapital, er støtten om lag 2 milliarder kroner, ifølge Norad.

Norfund har, i samarbeid med Statkraft, blitt en av de viktigste investorene i vannkraft i utviklingsland gjennom SN Power.

Rapporten anslår at den norske støtten til næringslivsutvikling de siste 10-15 årene har skapt 10.000 arbeidsplasser i «den formelle sektoren» og muligens 100.000 arbeidsplasser i «den uformelle sektoren».

Norsk støtte til mikrofinans har nådd mellom en halv og en million personer i de fire landene som er undersøkt.

– Regjeringens ansvar

Regjeringen har ansvaret for bruken av de budsjettmidlene som bevilges over statsbudsjettet. Regjeringens interesse for den delen av bistanden som dreier seg om næringsutvikling er heller lav, sier Frps stortingsrepresentant Peter N. Myhre, som sitter i utenrikskomiteen, i en kommentar til NTB.

Myhre mener at regjeringen ser ut til å være mest opptatt av at bruken av penger skal være så høy som mulig, og alltid over én prosent av brutto nasjonalinntekt.

– Hvis organisasjonene som benytter statlige midler fra bistandsbudsjettet ikke oppnår de ønskede resultater bør statsråd Erik Solheim (SV) si opp avtalene med disse og finne seg nye samarbeidspartnere, sier Myhre.