Europas største pelletsfabrikk åpnet

En av verdens største, og Europas største fabrikk for produksjon av miljøvennlige trepellets, BioWood Norway AS, ble i dag offisielt åpnet på Averøya i Møre og Romsdal.

BioWood Norway har en produksjonskapasitet på 450.000 tonn miljøvennlige trepellets (tilsvarende 2 TWh) per år. Pelletsen vil i hovedsak bli benyttet som energibærer til prosessindustri og kullkraftverk på det europeiske markedet. 2 TWh tilsvarer nærmere to prosent av Norges totale årlige vannkraftproduksjon, eller energiforbruket tilsvarende alle boliger i Møre og Romsdal fylke. Fabrikken skal sikre stabil tilgang på foredlet biobrensel til industriformål, samt øke konverteringen fra fossile brensler som kull, olje og gass til fornybare energibærere.

– Pellets fra BioWood kan erstatte 20 prosent kull i moderne europeiske kullkraftverk med mindre investeringer. Pellets kan nemlig blandes inn i kullet med opptil 20 prosent, noe som gir en CO2-reduksjon for kullkraftverket på 17 prosent per produsert MWh, eller 15 prosent ved marginalbetraktning. Dette er en svært betydelig og kostnadseffektiv reduksjon av CO2-utslipp, sier administrerende direktør i BioWood Norway, Lars Frode Askheim.

– Åpningen av BioWood Norway er et viktig tiltak i Hafslund langsiktige strategi om å redusere bruken av fossil brensel, både lokalt og internasjonalt. Hafslund investerer tungt i alternative kilder for fornybar energi som et ledd i den overordnede strategien for å nå målene i klimaforliket, sier Per Kristian Olsen, konserndirektør Hafslund Produksjon og Varme.

Ved full produksjon med 7400 drifttimer vil BioWood Norway ha en produksjon på 60 000 kilo pellets per time. For å produsere 450.000 tonn miljøvennlige trepellets er det et behov for en million tonn flis, tilsvarende 1,2 millioner kubikkmeter skog per år.

BioWood eies av Hafslund (majoritetsaksjonær) og Møre og Romsdal Biobrensel AS.

Beslutningen om å etablere i BioWood Norway AS ble gjort våren 2008. Det er investert 500 millioner kroner (60 millioner euro) i fabrikken. Dette inkluderer ENOVA-støtten på 97 millioner kroner (12 millioner euro).

– Med investeringen i BioWood Norway bidrar Hafslund bidrar til å gjøre europeisk industri grønnere, sier konsernsjef Christian Berg.