Spetalen varsler slutten for kapitalismen

Milliardær og investor Øystein Stray Spetalen slakter samfunnssystemet i Vesten og mener det er urettferdig at middelklassen nok en gang må ta regningen for bankene og kapitalistene.

Den 47 år gamle milliardæren fra Oslo har lenge fundert på hva som gikk galt da finanskrisen slo inn for fullt høsten 2008. I et intervju med Dagens Næringsliv sier Spetalen at hele det kapitalistiske systemet er i ferd med å bli ødelagt, som et resultat av at de som har gjort feilinvesteringer slipper å ta regningen.

– Det aller verste er kanskje de redningspakkene vi ser nå i 2010. Disse bare forverrer situasjonen, sier han til avisen.

– Hvor lenge kan vi opprettholde et samfunnssystem hvor 0,01 prosent av befolkningen stikker av med hele gevinsten, spør han. Og hvorfor skal man gi redningspakker for å opprettholde dette systemet? Jeg skjønner ikke noe av dette, sier Spetalen.

– Den yrkesaktive befolkningen kan ikke, må ikke og skal ikke ta regningen for den eliten som har gjort feil.

Refser politikere
Spetalen er heller ikke nådig mot politikerne.

– Over hele Vesten har politikere surret seg inn i enten oljefond, aksjeinvesteringer eller obligasjonslån, som enten utstedere eller eiere. I stedet for å gjennomføre de grunnleggende oppgavene for befolkningen er de ufrivillig blitt ofre for det finansielle spillet hvor de er avhengige av hvor børsene skal gå, sier han.

Spetalen er også kritisk til at flere amerikanske storbanker ble reddet av den amerikanske staten da finanskrisen kom, og mener bankene heller burde gått konkurs.

– De skulle bare latt disse bankene gått rett ned. Man skulle valgt den skandinaviske modellen ved at staten fikk kontroll over bankene slik at staten satt igjen med gevinsten. Den skandinaviske gjeldssaneringen i Norge, Sverige, Danmark og Finland i 1992 var en kjempesuksess.

– Nei til EU
Spetalens råd til Stoltenberg er klart.

– Det eneste han kan gjøre, er å oppholde seg minst mulig i EU og tenke mest mulig på nordmenn og hvordan vi skal få det best mulig.

– Det er det viktigste – hvordan vi kan redde oss best mulig de neste ti årene og hvordan vi kan utnytte våre ressurser og vår fordel på verdensmarkedene best mulig. Det er gjennom å øke innsatsen i utdanningssystemet hele veien nedover: ansette flere lærere, flere dyktige lærere og flere professorater.

– Vi må jobbe med det vi allerede er flinke til, som Drillo sa. Innen fisk, olje og skipsutstyr er vi helt unike i verden. Vi må bli enda flinkere på det, sier investoren.

– For oss er det ikke alvorlig. Men det begynner alltid et sted. Jeg ser ikke hvordan disse landene skal komme ut av det. Hellas, Spania og Italia har gitt fra seg makten over pengene. Tenk hvis vi hadde gitt fra oss sentralbanken vår hvor vi kan sitte og finstyre dette her. Det er helt forferdelig for et rikt land som Norge å komme inn i EU. Heldigvis, og jeg sier heldigvis, er vi ikke med i EU. Og heldigvis kommer vi aldri med der noen gang, slår investoren fast overfor Dagens Næringsliv.