Rescon Mapei leverer til russisk oljeindustri

Oljeutvinning i havet øst for Sibir er så tøft at betongen i plattformbeina må forsterkes med spesielt solide produkter. Det finner russerne hos Rescon Mapei i Nord-Odal.

Etiketter og produktdatablad var på russisk da Rescon Mapei pakket og sendte enda en leveranse til det enorme olje- og gassfeltet utenfor Sakhalin i Okhotskhavet øst for Sibir i Russland. Leveransen inneholdt ca 10 tonn spesialepoksy. Tidligere har de flere titalls tonn herdemembran.

– Oljeplattformer i dette subarktiske farvannet blir utsatt for helt ekstreme påkjenninger, og utbyggerne stiller verdens hardeste krav til materialene som blir brukt, forteller teknisk sjef Trond Helgedagsrud ved Rescon Mapei.

Nord-Odalsbedriften vant underleveransene av betongforsterkere da Aker Solutions fikk oppdraget med å bygge betongunderstellet til den nye produksjonsplattformen Arkutun-Dagi på Sakhalin.

– Oljesektoren, både i Norge og andre land, skaper muligheter, også for bedriftene i Kongsvinger-regionen. I 2010 regner vi med å levere teknologi og produkter til flere olje- og gassprosjekter, sier Helgedagsrud.

Erfaren og anerkjent
– Vi var også med da Aker Solutions deltok i byggingen av to tidligere plattformunderstell til Sakhalinfeltet, og vi ser det som en stor anerkjennelse at de velger oss på nytt, sier han.

– Byggingen av det nye betongunderstellet på Sakhalin er helt i startfasen, og vi ser gode muligheter til flere leveranser til prosjektet, sier teknisk sjef Trond Helgedagsrud.

Rescon Mapei har lang erfaring med å forsterke betong i oljeplattformer. Oljeutvinningen i Norge startet sommeren 1971. Rescon Mapei hadde sine første kontrakter med offshorebransjen tidlig på 1980-tallet. Nå har Rescon Mapei i Nord-Odal ett av de ti internasjonale FoU-sentrene i Mapei-konsernet. Dette senteret har utviklet flere spesialprodukter til oljebransjen, blant annet spesialmørtelen som ble brukt til å forsterke stålunderstell på de norske Ekofiskplattformene.

Kirsebær med de aller største
Oljeutbyggingen på Sakhalin er et prosjekt på supermaktnivå, både i politikk og næringsliv. Her møter Rescon Mapei blant annet det russiske statsoljeselskapet Gazprom, Shell, Exxon og Mitsubishi. Da Russlands president Dmitrij Medvedev besøkte Sakhalin i februar 2009, hadde han med seg prins Andrew.

På den andre siden av verden
Øya Sakhalin ligger rett nord for Japan og et godt stykke nordøst for Vladivostok, endestasjonen til den Transsibirske jernbanen. Tidsforskjellen til Nord-Odal er ni timer. I havet utenfor ligger svært store olje- og gassreserver. Utvinningen av dem er russernes første olje- og gassproduksjon til havs, og den baserer de for en stor del på norsk teknologi og kompetanse.

Ser mot Shtokman
– Olje, gass og alternativ energi blir svært viktige forretningsområder for Rescon Mapei framover. Vi kommer til å utvikle nye produkter og satse på arbeidskontrakter. Blant annet samarbeider vi med en kunde som har etablert seg i Murmansk for å komme inn på utbyggingen av Shtokman-feltet, verdens største gassfelt, forteller administrerende direktør Trond Hagerud i Rescon Mapei.