Nordsjøen kan bli CO2-deponi

Tomme oljefelt i Nordsjøen kan bli et europeisk hovedlager for CO2. Fire nordsjøland anslår et lagringsbehov i 2030 på inntil 270 millioner tonn CO2 årlig.

 

Norge, Storbritannia, Tyskland og Nederland har gått sammen om å utrede muligheten for å gjøre Nordsjøen til et gigantisk deponi for CO2, skriver Bergens Tidende.

270 millioner tonn er 4,5 ganger mer enn det årlige CO2-utslippet i Norge – all bilkjøring og transport inkludert. Det kommer fram i en rapport det britiske konsulentfirmaet Element Energy offentliggjorde tirsdag. Rapporten er kalt «One North Sea» – Nordsjøen som CO2-lager, og er laget med bidrag fra blant andre Oljedirektoratet.

Norsk CO2 vil bare utgjøre en liten andel av klimagassen som kan bli lagret i Nordsjøen. Anslag viser at Norge på sikt kan ha behov for å lagre rundt 5 millioner tonn CO2 i året.

Norge kan dermed, sammen med Storbritannia og Nederland, bli storimportør av CO2, transportert både med båt og gjennom rørsystemer i Nordsjøen. Sannsynlige CO2-eksportører til nordsjøområdet er Tyskland, Belgia, Nord-Frankrike, Sverige og Finland. Rørinfrastrukturen aktørene ser for seg er mer omfattende enn dagens rørledninger for Nordsjøens olje- og gassindustri.

Miljøorganisasjonen Zero er positive til rapporten.

– Den viser at Nordsjøen er et meget velegnet sted for infrastruktur og lagring av CO2. Det gir håp om utvikling av en verdikjede for CO2 i regionen, sier rådgiver Audun Rødningsby.