Høyblokka rives nå

Riveekspertene rykket mandag inn, og 30. april neste år er høyblokka på St. Olavs Hospital borte. Først må de bare gjennomføre Norges største riveprosjekt - sju meter fra det nybygde sykehuset.

– Vi har lang fartstid i rivebransjen, og god erfaring med å få alt trygt ned. Det skal vi greie på Øya også, sier prosjektsjef Oddvar Steinsholt fra porsgrunnsfirmaet PeWe Entreprenør. Sammen med entreprenørkollegene i Dokken AS (Bærum) skal PeWe gjennomføre landets største riveprosjekt, i nært samarbeid med oppdragsgiver Helsebygg. Kontrakten er verdt nærmere 44 millioner kroner, skriver Helsebygg Midt-Norge på sine nettsider.

– Riving kan sammenliknes med flyturer: Raskt og sikkert opp, så en reise uten for mye ubehag, før vi lander så fint som mulig. Når jobben er gjort, er reaksjonen vanligvis: ”Dette gikk forbløffende bra”, forteller Steinsholt.

Skånsom riving
I det sårbare sykehusområdet gjelder planmessig og skånsom miljøriving. Dette utelukker ”brutale” metoder som rivekule og dynamitt, og gir en riveperiode på nesten elleve måneder. Mye av denne tida vil gå med til innvendig riving. Da blir alle bygg og etasjer systematisk rensket for all bygningsdeler, tekniske og sanitære an legg. Etter strenge regler mål riverne også håndtere miljøfarlig avfall i bygget, som asbest, PCB og kvikksølv.

Den utvendige rivingen begynner med gangbrua mellom høyblokka og Nevro - senteret. Så står den gamle legevakta for fall, deretter føden og lungebygget. Slik fortsetter det rundt høyblokka. Fra november rives selve blokka – med ca en etasje hver 14. dag.

Bak sykehuset er det i årenes løp satt opp mange brakkeseksjoner på taket av operasjonsavdelingen. De plukkes bort "utenom tur", etter hvert som de selges.

Supermaskin når taket
Rivearbeidet foregår med mange typer maskiner, både inne og ute. Disse likner gravemaskiner, men er spesialutstyrt for å rive, knuse og tygge bygningsmassen. En stor og krevende oppgave blir for eksempel å skille armeringsjernet fra all betongen.

– Må vi regne med mye støy fra rivemaskinene?

– Lydløst blir det aldri, men alle maskinene våre er moderne, støysvake og miljøvennlige. For første gang i Norge tar vi også i bruk en 100 tonns spesialmaskin med en rekkevidde på 42 meter! Den kan stå på bakken, styres ved hjelp av skjermer og nå opp til toppen av høyblokka. Fra 10- 12 meter og ned brukes grovere maskiner, sier Oddvar Steinsholt.