Mye ny infrastruktur til fotball-VM

Hundretusener av tilreisende og massiv promotering verden over til tross: Sør-Afrika vil neppe oppleve noen stor økonomisk VM-effekt, tror analytikere. Men det er blitt mye ny infrastruktur.

 

Historiens første afrikanske fotball-VM er rett rundt hjørnet, og Sør-Afrikas president Jacob Zuma sammenligner stemningen i landet med tiden da nobelprisvinner Nelson Mandela ble løslatt for 20 år siden.

Men selv om den sørafrikanske økonomien vil få et oppsving akkurat mens VM-sluttspillet går av stabelen, er det langt mindre sannsynlig med en varig effekt på økonomien, mener eksperter.

– Jeg tror Sør-Afrika kommer til å oppleve det de aller fleste som holder slike kjempearrangement opplever, nemlig at den økonomiske effekten blir mye, mye mindre enn man antar, sier førstelektor Marianne Millstein ved Universitetet i Oslo.

– Det er knapt nok noen som har arrangert et OL eller VM de siste årene, som har sett et stort økonomisk oppsving i etterkant, sier hun til NTB.

Litt sterkere vekst

Sør-Afrika-kjenner Liv Tørres tviler også på at mesterskapet vil få noen stor effekt for økonomien til Sør-Afrika og nabolandene i etterkant.

– Jeg er bekymret for at mange har for store forventninger til massiv økonomisk vekst etter VM. Det fører bare til at folk blir skuffet i etterkant, sier hun.

22 økonomer som nyhetsbyrået Reuters har spurt, konkluderer med at Sør-Afrikas vekst vil bli styrket med mellom 0,1 og 0,7 prosent som følge av fotball-VM. Det skyldes først og fremst at anslagsvis 370.000 mennesker vil besøke landet under mesterskapet, noe som vil gi et kortsiktig oppsving.

Men på lang sikt er det andre forhold som betyr mer for Sør-Afrikas økonomiske utvikling, mener Noelani King Conradie ved NKC Independent Economists i Cape Town:

– Den varige effekten av den globale finanskrisen og omverdenens bilde av Sør-Afrika som et farlig og kriminalitetsbefengt land er de mest negative faktorene.

Vei og jernbane

De mest varige endringene har skjedd i form av omfattende investeringer i landets infrastruktur, som veier, jernbane og bussystemer.

– Vi har utviklet infrastruktur som ellers ikke ville blitt bygd ut, sa president Zuma nylig til Financial Times. Han mener det er én grunn til at VM vil få stor økonomisk betydning for Sør-Afrika.

Mange milliarder rand er brukt til å ruste opp kollektivnettet i storbyer som Johannesburg og Cape Town, noe som har skapt en mengde korttidsjobber i byggebransjen.

– Enkelte sektorer som bygg og anlegg, hotell og restaurant og transport vil få en opptur, men det er vanskelig å avgjøre hvor stor denne effekten blir, sier Salomi Odendaal ved Citadel til Reuters.

– Økt optimisme blant sørafrikanere på grunn av en «feel good»-faktor kan få en større effekt.

Det er ventet at Sør-Afrikas økonomi vil vokse med 3,1 prosent i år.