Ny skatteavtale kan gi økt ansvar for oppdragsgivere

En ny skatteavtale mellom Norge og Polen trådte i kraft 25. mai 2010. Ihht. den nåværende skatteavtalen må et selskap som er skattemessig hjemmehørende i Norge eller Polen ha virksomhet i form av bygnings- eller monteringsarbeid i den andre staten i mer enn 18 måneder for at selskapet skal bli skattepliktig til den andre staten.

Etter den nye avtalen senkes kravet til 12 måneder. Dette innebærer at dersom et polsk selskap arbeider på en byggeplass i Norge i for eksempel 13 måneder så vil selskapet bli skattepliktig her. Det kan medføre at en rekke polske bedrifter vil få skatteplikt til Norge. Etter ligningsloven § 10-7 kan et norsk selskap som gir oppdrag til et polsk selskap bli ansvarlig for det polske selskapets skatt, arbeidsgiveravgift og forskuddstrekk for lønn som betales ut til ansatte dersom ikke oppdraget er rapportert til skattemyndighetene, skriver Grette på sine hjemmesider.

- Endringene gjør at det nå blir enda viktigere for norske oppdragsgivere å sørge for gode rutiner slik at de nødvendige skjemaene for rapportering av oppdrag og arbeidstakere leveres” sier Dag Harlem Stenersen, advokat i Advokatfirmaet Grette DA. Stenersen viser til at norske selskaper også bør sørge for kontraktsklausuler der det klart fremgår hvilken dokumentasjon som kan kreves ifht. innrapportering både hos oppdragstaker og eventuelle underoppdragstakere.

- Det bør også vurderes om det skal være adgang til andre tiltak som stikkprøver og om dette skal være eget punkt på byggmøter/kontraktsmøter. I motsatt fall kan resultatet bli en betydelig – og helt unødvendig – skattebyrde, avslutter Stenersen.

Avtalen vil få virkning for inntektsår som begynner på eller etter 1. januar 2011.