Bybarnehage for smørbukker

Til høsten åpner Margarinfabrikken barnehage for 165 barn på Sagene. De rehabiliterte arealene til den gamle margarinfabrikken gir barna en unik tumleplass både ute og inne.

Barnehagebyråd Torger Ødegård og byggherre Omsorgsbygg kan med rette være stolt over en på alle måter annerledes barnehage.

- De høyloftede rommene gir muligheter til aktiviteter og utfordringer som er umulig å legge til rette for i en liten tradisjonell barnehage, sa Ødegård på en pressevisning mandag.

- Dette skal være en barnehage som også kan få besøk fra andre barnehager, og man ønsker å utnytte ressursene optimalt. Det betyr at de ikke bare skal være tilgjengelige for denne barnehagen, sa administrerende direktør i Omsorgsbygg, Per Morten Johansen, som regner med mye besøk.

Stavangergata 42 er oppført på Byantikvarens gule liste, og hovedbygningen har vernestatus bevaringsverdig. Margarinfabrikken er ført tilbake til sin opprinnelse. Man har lagt kobbertak og tilbakeført vinduene, og det lagt stor vekt på å beholde den opprinnelige arkitekturen i forhold til fasader.

- Utfordringen ved en så stor barnehage er at for en lekeplass for så mange barn som her, er det ikke bare å forstørre opp en liten lekeplass. Vi har forsøkt å dele opp plassen i to nærområder, der ungene er på hjemmebane. Temaområder er fellesområder som alle basene bruker på tur, forteller landskapsarkitekt Ole Møystad, i Studio HP og påpeker betydningen av denne lekeplassen i nærmiljøet. Barnehager er ikke et lukket område. Dette betyr egentlig å føre tilbake til befolkningen et viktig areal. Redselen ofte for å bygge barnehager i nærmiljøene er etter vår mening en feilvurdering. Dette vil være et viktig supplement for bydelsbefolkningen og ikke minst barnefamiliene, understreket Møystad.