Prinsippdom for lastebilsjåfører

En fersk dom fra Jæren tingrett fastslår at både oppdragsgiver, arbeidsgiver og sjåfør kan tildeles skyld dersom en ulykke skjer med tungtransport.

 

Bakgrunnen for saken var et sivilt søksmål fra en enke og fire etterlatte barn som mistet faren da en trailer med betongelementer veltet ved Sirevåg i Rogaland. Jæren tingrett slår i dommen fast at både Egersund Havnetransport AS og Hårr Betong, som hadde bestilt transporten av elementene, opptrådte grovt uaktsomt i forkant av ulykken. Nå må firmaene betale enken og barna 50.000 kroner i oppreisning.

– Firmaene forsømte plikten til å foreta grundig sikkerhets- og risikovurdering, framholder Roalkvam. Det var altså ikke sjåførens eneansvar å kontrollere lasting og om tralla var egnet for betongelementene, sier advokat Janne Eide Roalkvam til Stavanger Aftenblad.

– Etter hva jeg vet er dette første gang transportør og oppdragsgiver er dømt for å ha opptrådt grovt uaktsomt. Ellers pleier all skyld å bli veltet over på sjåførene, sier HMS-leder Ole Erik Vika er i SR Transport som vitnet under rettssaken.

Nå håper han det kommer nye forskrifter på området.