Muligheter og mangfold

Denne uken har 18 lag utforsket treets konstruktive muligheter i Bergen International Wood Festival på Bergenhus i Bergen sentrum. (Se bildekarusell)

De fleste lagene har tre deltakere. Lagene kommer fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Sveits, Italia, Irland, Egypt og Chile. Et lag har hatt deltakere fra Tyskland og Chile og det var dette laget som fikk juryens førstepris.

Arkitekt og professor Petter Bergerud ved Kunsthøyskolen i Bergen sier at hensikten med festivalen er å sette fokus på treets muligheter. – Treet som er brukt er standard 48x48 mm (to toms to), samt noe 21x48. Festivalen viser at det legger et hav av muligheter i standard dimensjoner. Totalt har deltakerne hatt 40.000 løpemeter til disposisjon. Deltakerne er arkitekter, arkitektstudenter, ingeniørstudenter, tømrere, designere og kunstnere.

Festivalen startet lørdag 29. mai og ble avsluttet om kvelden torsdag 3. juni, med middag på Fløien. – Vi har invitert til en internasjonal samtale, med konkurransen som hovedaktivitet på dagtid og fagligsosiale arrangementer på kveldstid. Samtidig som det er 18 lag som konkurrerer, utgjør deltakerne også én stor gruppe med godt samhold. Egentlig er alle vinnere.

Bergenwood er et samarbeidsprosjekt mellom Kunsthøgskolen i Bergen og Fylkesmannen i Hordaland. I tillegg til offentlige institusjoner har Geitanger Bygg; Granvin Bruk, Bergene Holm, Nydal Bygg, YND transport, Walde Byggevare og Trefokus sponset festivalen. I juryen satt professor/ingeniør Ole Vanggaard fra Danmark, arkitekt Ola Wedebunn fra Sverige og billedhugger Jon Audun Hauge fra Norge.