Kan utløse konkurs hos entreprenører

Betalingsstansen fra kommunale byggherrer kan utløse konkurs hos entreprenørene.

Streiken i kommunesektoren har ført til betalingsstans fra norske kommuner. Dagens Næringsliv har i dag en artikkel som omtaler stans i Bergen kommunes betaling av vederlag til et entreprenørfirma. I det aktuelle tilfellet hentet entreprenøren inn kapital fra sine aksjonærer og fikk således utbetalt lønn til sine ansatte. Betalingsstansen kan ha flere og mer vidtgående konsekvenser for entreprenører og leverandører i kommunale byggeprosjekter. Det helt åpenbare er at en betalingsstopp vil ramme entreprenørens likviditet, forutsatt at han har forfalte krav til utbetaling hos kommunen. Blir streiken langvarig kan den således i verste fall utløse konkurs for entreprenørene og/eller deres underentreprenører, skriver advokatfirmaet Grette på sine nettsider.

Entreprenørens forhold til kommunen som byggherre

I forholdet mellom byggherre og entreprenør vil manglende betaling grunnet streiken kunne innebære et kontraktsmislighold. Mislighold av betalingsforpliktelser sanksjoneres på samme måte som andre forpliktelser, altså vil det kunne utløse et objektivt erstatningsansvar – dog med unntak ved uovervinnelige oppfyllelseshindringer slik som stans i betalingsformidlingen for eksempel på grunn av streik. Dette synes ikke regulert i standardene, men følger eksplisitt av bakgrunnsretten.

Entreprenørens forhold til egen virksomhet og egne underentreprenører/leverandører

For entreprenøren er den manglende likviditetstilførselen problematisk av flere grunner. Dels kan lønns- og driftsutbetalinger bli utfordrende i egen bedrift. Dels vil manglende betaling fra byggherren kunne medføre at entreprenørens betalinger til egne underleverandører blir problematisk. Dersom entreprenøren ikke makter å betale sine underleverandører vil disse – i henhold til standardenes stansingsregler - kunne stanse sine arbeider.

I det standardene ikke regulerer hvorvidt betalingsforpliktelser faller innefor eller utenfor reglene om force majeure, synes som nevnt bakgrunnsretten å innebære at man fritas fra misligholdssanksjoner der misligholdet skyldes streik. Spørsmålet blir da om streik i kommunen fritar entreprenøren fra sine betalingsforpliktelser. Det synes ikke å være gitt at manglende betaling fra byggherren - selv om det skyldes streik - kan brukes som fritaksgrunn nedover i kontraktskjeden, selv om det skulle frita byggherren overfor entreprenøren. En entreprenørs likviditet må antas å ligge innenfor dennes risikosfære og entreprenøren bør derfor ha tatt høyde for at byggherrens betalinger ikke alltid kommer som forutsatt. Slik vil jo forholdet også være i tilfeller hvor byggherren for eksempel går konkurs, eller dersom byggherren holder tilbake vederlag grunnet mangler eller forsinkelser osv. Streik hos kommunene vil derfor ikke kunne frita entreprenøren fra betalingsplikten overfor underentreprenørene/leverandørene.

Kort oppsummert vil altså entreprenørene kunne havne i en skvis ved at byggherren ikke betaler, muligens uten at det utgjør et ansvarsbetingende mislighold, men at entreprenøren selv – dersom denne ikke har sikret seg finansielt – kommer i et ansvarsbetingende mislighold nedover i kjeden, med den følge at underentreprenører/leverandører kan stanse arbeidene med krav om fristforlengelse og dekning av merutgifter. Parallelt med dette plikter entreprenøren å betale lønn til egne ansatte, og i ytterste konsekvens vil situasjonen kunne medføre konkurs.

For å avhjelpe situasjonen i egen bedrift kan det være nødvendig å permittere ansatte. I den forbindelse er det verdt å merke seg at lønnsplikten består for de første 5 dagene etter at permitteringsvarsel lovlig er gitt. Uansett vil naturligvis lønn som allerede er opptjent måtte utbetales og lønnsgarantifondet dekker kun lønnskrav i selskaper hvor konkurs allerede har inntruffet.

Mer informasjon finner du her