NAF frykter masseovervåking av bilister

NAF er lite begeistret for at politiet filmer folks bilskilter i jakten på avgiftsjuksere, omreisende kriminelle og etterlyste kjøretøyer.

 

Fredag tok politiet i bruk nye overvåkingskameraer som tar bilde av skiltene på alle biler som passerer og deretter kobler det mot et register over etterlyste biler. I tillegg dukker det opp et varsel dersom du ikke har gyldig forsikring, årsavgift eller EU-kontroll, melder NRK.

NAF setter liten pris på denne massekontrollen av norske bilister.

– Du blir avbildet veldig mange steder, den private sfære er under angrep fra alle kanter. Det er for så vidt mange gode formål for overvåking, men man må sette en grense, sier Håkon Glomsaker, som er direktør for samfunnskontakt i bilistorganisasjonen. Overvåkingen er godkjent av Datatilsynet, men dataene som hentes inn kan ikke lagres.

Politiet håper de nye kameraene kan hjelpe dem med å ta omreisende kriminelle som flytter seg fra landsdel til landsdel lenge før politiet rekker å stoppe dem.

– Det har vært en trend at det er en økning i den mobile kriminaliteten. Dette verktøyet vil kunne være et virkemiddel for å bekjempe den formen for kriminalitet, sier politiinspektør Roar S. Larsen i Utrykningspolitiet.