Oljerapport gir jubel på begge sider

En ny rapport om ringvirkningene av olje- og gassutvinning i Nord-Norge blir tatt imot med åpne armer av både oljenæringen og miljøbevegelsen.

 

 

Rapporten er bestilt av regjeringen, og viser at petroleumsvirksomheten vil kunne gi Nord-Norge 4.000 nye arbeidsplasser fram mot 2050. Bellona-leder Frederic Hauge mener rapporten slår fast at oljeindustriens egne tall har vært betydelig overdrevet, noe oljeindustrien selv benekter.

– Vi er godt fornøyd med anslagene i rapporten og mener de samsvarer godt med det vi har sagt hele tiden. 4.000 arbeidsplasser er et høyt anslag, sier administrerende direktør Gro Brækken i Oljeindustriens Landsforening til NTB.

– Oljeutvinning i Nord-Norge vil gi hele landsdelen et løft i form av nye arbeidsplasser, og det er av stor betydning for alle som ønsker å leve og bo i Nordland, Troms og Finnmark, legger hun til.

– Propaganda

Frederic Hauge mener OLF har drevet ren propagandavirksomhet i sin kamp for å få åpnet de omstridte blokkene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Endelig kommer sannheten fram. Dette beviser at propagandaen fra oljeindustrien i alle år har vært akkurat så feilaktig som vi har sagt hele tiden, sier Bellona-lederen.

Mens OLF tidligere har operert med anslag på 1.000 til 2.000 arbeidsplasser lokalt i Lofoten og Vesterålen, er anslaget 4.000 varige jobber i hele landsdelen i den ferske rapporten fra analyseselskapet Asplan Viak. Anslaget omfatter alle nye og eksisterende felter, og de færreste av arbeidsplassene vil komme i Lofoten.

– Industrien har skapt noen forventninger her som de ikke kan innfri. Som ved en skjebnens ironi kan vi faktisk havne i en situasjon der vi vil trenge så mange som 28.000 ansatte for å rydde opp, dersom vi skulle oppleve en katastrofe tilsvarende den vi ser i Mexicogolfen nå, sier Hauge.

Gro Brækken avviser at anslaget over sysselsettingsveksten er lavt, og sier «det er mer enn godt nok» med 4.000 nye arbeidsplasser.

– Det tilsvarer 40.000 arbeidsplasser i Oslo, folketallet tatt i betraktning, sier hun.

– Risikoen til nord

SV mener rapporten underbygger motstanden mot oljeutvinning utenfor Lofoten. Det til tross for at den slår fast at Nord-Norge kan få så mange som 13.000 nye arbeidsplasser i den tidsavgrensede anleggsperioden.

– Statoil-direktør Helge Lund og resten av oljelobbyen har tatt feil i sine ville gjetninger om hvor mange nye arbeidsplasser Lofoten og Vesterålen vil få. Rapporten viser at nord får risikoen, mens pengene går til sør, sier partiets miljøpolitiske talsmann Snorre Valen.

Ikke uventet ser Fremskrittspartiet det helt motsatt.

– Er ingen nye jobber bedre enn noen? Man kan synes at det er lavt om bare 9 prosent av nye oljearbeidsplasser kommer i Nord-Norge, men det er et dårligere alternativ å gi regionen 0 nye arbeidsplasser, sier Frps energi- og klimapolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen til NTB.

Olje- og energidepartementet presiserer at Nord-Norge ifølge rapporten kan få 9 prosent av kontraktene, det utgjør ikke nødvendigvis 9 prosent av arbeidsplassene, knyttet til olje- og gassutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) sier utredningen viser at det er et «stort potensial» for regional verdiskapning.

– Utredningen belyser et meget viktig forhold for meg – nemlig sammenhengen mellom petroleumsvirksomhet og sysselsetting i nord, sier han.