- Energimerking vil gi økt energibevissthet

Fra 1. januar 2010 kunne alle skaffe seg energiattest som viser hvor energieffektiv bolig de har. En undersøkelse InFact gjorde for Brødr. Sunde i januar viste at bare 30 prosent av landets befolkning kjente til ordningen som straks blir omgjort fra frivillig til pliktig – fra 1. juli i år.

Fakta om energiforbruk

40% av Europas energiforbruk er knytet til bygg. Dette er mer enn til både industi og transport. 60% av dette igjen brukes til oppvarming. Pilotprosjekter viser at bedre isolasjon reduserer energiforbruket med 50-80%. Samtidig er 80% av bygningene vi vil bruke om 20 år allerede bygget, og derfor er etterisolering veien å gå både for å redusere varmetap og CO2-utslipp.

Fakta om Brødr. Sunde

Brødr. Sunde AS produserer og distribuerer sine produkter fra seks land i Europa. Selskapet er en ledende tilbyder av ekspanderbar polystyren (eps) og ferdigprodukter av dette materialet. 1 liter olje brukt til eps kan spare energi tilsvarende 200 liter fyringsolje i løpet av byggets levetid, og deretter kan råstoffet gjenvinnes. Brødr. Sunde ble etablert i 1917 i Ålesund.

– Når ordningen blir pliktig for boligeiere og –selgere vil vi ser en markert økt bevissthet rundt energieffektivisering i norske hjem, mener Kristian Karlsen i Brødr. Sunde AS.

Uten energimerking kan du verken selge eller leie ut boligen din. Energimerkeordningen skulle opprinnelig ha vært pliktig fra årsskiftet. Olje- og energidepartementet valgte imidlertid en mykere innføring fordi ordningen hadde kompliserte elementer med konsekvenser for verdivurdering av bygg. Undersøkelsen til Brødr. Sunde ble gjennomført kort etter at ekstremkulden hadde bunnfrosset landet og påført forsikringsskader på flere hundre millioner kroner. 13,1 prosent av respondentene svarte da at kuldeperioden hadde aktualisert behov for etterisolering av hjemmet deres, hele 76 prosent svarte nei mens 10,9 prosent ikke visste.

– Vi ble overrasket over hvor få som ble motivert av kulden til å etterisolere og tror motivasjonen vil øke sterkt når prisen du kan få på utleie og salg vil bli påvirket av hvor energieffektiv boligen din er, sier Karlsen, som påpeker at sommerhalvåret ofte er den beste tiden for å etterisolere. Han legger til:

– I tillegg til å kunne få en gunstigere pris på boligen, merkes etterisolering godt lommeboken gjennom strømregningen.

I henhold til boligstatistikken til Statistisk sentralbyrå var det 2 300 739 boliger i landet ved årsskiftet. Bare en brøkdel av disse tilfredsstiller dagens byggforskrifter som om ikke lenge vil bli ytterligere skjerpet. Det er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som står bak forskriften om pliktig energimerking av både boliger og yrkesbygg ved salg og utleie. På energimerking.no oppfordrer NVE alle til å finne ut hvor energieffektiv boligen deres er og til å iverksette tiltak som kan bedre energistandarden. Boligene vil få en karakter fra A til G. En bygning som følger minimumskravene i de nye byggeforskriftene, og ikke benytter solenergi eller varmepumpe til oppvarming, vil normalt oppnå karakteren C.

Undersøkelsen fra InFact ble gjort i januar, og viste at 30,8 prosent av respondentene kjente til forskriften om energimerking. Størst var kjennskapen blant menn. 34,6 prosent av de mannlige mot 27,4 prosent av de kvinnelige respondentene svarte ja til spørsmålet om de kjente forskriften. Best kjent er ordningen blant eiere av tomanns/flermannsboliger – hele 39,7 prosent mot leilighetseiere på bunn med 24 prosent. At budskapet om pliktig enerigmerking treffer best hos boligeiere, var ikke overraskende. 32,1 prosent av boligeierne kjente til ordningen mot bare 17,8 prosent av leietakerne.

– Vi erfarer ofte at leilighetseiere ikke orienterer seg mot energieffektivisering gjennom etterisolering. Dette skyldes trolig manglende kunnskap om muligheter for etterisolering av leiligheter, noe som er spesielt enkelt og lønnsomt ved rehabiliteringsarbeid av fasader, sier Karlsen.

Såfremt du har alle nødvendige opplysninger tilgjengelig, er det lett å registrere opplysningene på www.energimerking.no og få energiattest kort tid etter. Dersom du mangler opplysninger kan det bety forsinkelser i salgs- og utleieprosesser. Det kan også gi konsekvenser å leie ut bolig uten energiattest.