Mange kommuner hadde nominert seg selv

Norsk Varmepumpeforening (NOVAP) skal også i 2010 kåre Årets Varmepumpekommune. NOVAP har nå avgjort hvem de tre nominerte kommunene er.

Det var flere kommuner som hadde nominert seg selv til prisen i år og det var ikke lett for NOVAP å velge ut 3 kandidater.

- Det er gledelig å se at så mange kommuner har oppdaget hvilke fordeler det gir å installere varmepumper i kommunale bygg, sier Bård Baardsen daglig leder i NOVAP. Det er en stor og offensiv innsats som gjøres i mange kommuner, men de 3 nominerte vi har valgt ut kan alle vise til en imponerende innsats og har fått gjennomført mye.

Selve vinneren annonseres på Varmepumpekonferansen i Oslo 10. juni.

De 3 nominerte for Årets varmepumpekommune 2010 er Gran kommune, Røyken kommune og Hornindal kommune.

Satset på varmepumper i stedet for biobrensel

Gran kommune har gjort en betydelig satsing på varmepumper det siste året. Gran kommune er i ferd med å installere bergvarmeanlegg ved 3 barneskoler som tidligere har vært oppvarmet med kun elektrisitet. Gran kommune har også installerte luft/luft varmepumper i flere kommunale bygg som omsorgsboliger, prestebolig og barnehage i tillegg til nok ett bergvarmeanlegg.

Gran kommune er en ”Grønn energikommune” og var en av de første kommunene som fikk denne utnevnelsen. Gran kommune ligger i et område hvor biobrenselanlegg har hatt stor oppslutning, men kommunen har jobbet aktivt for å installere varmepumpeanlegg de siste årene.

Installerer varmepumper som et ledd for å bli grønn kommune

Røyken kommune satser offensivt for å bli en grønn kommune. Det bygges for tiden en geovarmesentral i forbindelse med rehabiliteringen av Slemmestad. Geoanlegget skal dekke oppvarming av skolen, idrettshall og kunstgressbane. Det er boret 54 brønner ned til 250 m og anlegget skal idriftsettes høsten 2010. I tillegg planlegges det geoanlegg for flere kommunale bygg som rådhus, brannstasjon og skole.

Viser at små kan satse stort

Hornindal kommune har de siste årene satset på å bruke varmepumpe som erstatning for olje og direkte elektrisk oppvarming.

I februar sto ei sjøvarmepumpe ferdig installert på Hornindal omsorgssenter og den har ført til en brutto innsparing på ca 15 000 kWh/mnd. Dette anlegget skal nå utvides med ei ekstra varmepumpe for tappevann. I tillegg har kommunen bygg som varmes opp med enten luft/luft eller vann/vann varmepumper. Den lille kommunen med ca 1200 innbyggere, har også planlagt å installere varmepumpeanlegg ved skolen, barnehagen og flerbrukshallen.