Norske turistveier i Kina

Norsk Form og Statens vegvesens utstilling over arkitektur og design langs 18 Nasjonale turistveier er en del av den norske Expo-paviljongen i Shanghai.

I løpet av de 184 dagene Expo varer vil mer enn tre millioner besøke utstillingen ”Detour Shanghai. Arkitektur og design langs 18 Nasjonale turistveier.” Etter endt utstillingsperiode, utvikles en ny vandreversjon for Asia. Kina, Japan, Korea og India er mulig reiserute.

Utstillingen om arkitektoniske perler langs de nasjonale turistveiene har gått sin seiersgang siden den første visningen i Oslo i 2006. Flere europeiske land og USA har presentert den billedskjønne utstillingen og nå er en nyutviklet versjon med blant annet 3D filmsekvenser fra Rondane og Gudbrandsjuvet på plass i Shanghai.

Sammen med utstillingen følger det også en rikt illustrert bok med presentasjon av nyskapende og funksjonelle byggverk langs norske turistveier.

 En av veiene som er viet oppmerksomhet i både utstilling og bok er Atlanterhavsveien. Langs den 36 kilometer lange strekningen mellom Kårvåg og Bud i Møre og Romsdal tar utstillingen for seg rasteområdet på Eldhusøya, fiskebruer på Myrbærholmen og molo og utsiktspunkt på Askvågen.

 Lofoten, Gaularfjellet, Geiranger-Trollstigen, Hardanger, og Sognefjellsveien er andre eksempler på turistveier utstillingen tar for seg.