Oljeutvinning fra undersjøiske tunneler fullt mulig

Vi har tidligere både på lederplass på bygg.no og i Byggeindustrien tatt opp tanken om å ta i bruk kjent fjellsprengningsteknologi for å løse oppgavene med utvinning av olje-og gass utenfor Lofoten og Vesterålen.

Vi har lanserte ideen om en tunnel-løsning . Mange trodde dette var en april-spøk, men det er det slett ikke. Det er heller ikke noen ny tanke. Løsningen har vært tenkt ut tidligere – bl a som en del av konseptet Troll Olje.

Og som Frode Nilsen i LNS skriver i sin gjestekommentar på bygg.no den 18. mai (og som vi gjengir her i Byggeindustrien) sier han at dette kan bli vår Mars-landing – og den vil være vesentlig enklere å få til innen en rimelig økonomisk ramme, enn den påtrengte månelandingen til statsminister Jens Stoltenbergs som så langt har vært en kostbar flopp.

Det hører med til historien at jeg sendte mine tidligere kommentarer om denne saken til flere aviser i Nordland, men ingen fant å ofre spalteplass på en slik ide. Det viser hvor fastgrodde holdninger og meninger man kan ha - selv langt inne i avisredaksjoner. Olje- og gassproduksjon skal skje over havbunnen – og ikke under.

Nå befinner ressursene seg langt under havbunnen – og ved å lage en tunnel-løsning med bergrom til produksjon og lagring kan vi få en helt ”tett” løsning som ikke vil forstyrre noen – verken fiskere eller turister. Faren for oljesøl er utelukket. Skjer det ett eller annet vil oljen komme inn i tunnelen – og der vil det være bygget inn sikkerhet som ivaretar en slik eventualitet. Den oljen som ukontrollert slipper ut vil da uansett bli tatt vare på. Ingen ting vil gå til spille – og ingen hav og strender blir forurenset.

Alle må forstå at det å ha en tunnelløsning med skinnegående transport til folk og utstyr og med rørledninger som kontrollert fører olje og gass til havn, kan føre til langt større sikkerhet enn det vi i dag kan garantere i olje- og gassvirksomhet som drives offshore. Selv om vi har langt bedre sikkerhet enn det som er tilfelle i Mexicogulfen (som nå opplever et mareritt), er det ingen som helt kan garantere at det aldri vil skje noe også på norsk sokkel. Vi har også hatt dramatiske ulykker i vår oljehistorie (Alexander Kielland – Bravo-utblåsningen m v). Skjer det noe nede i en tunnel, sier det seg selv at vi bedre kan kontrollere hva som skjer enn om en slik hendelse skulle skje ute på det åpne havet. Faren for forurensning blir dramatisk redusert. Det samme vil kostnadene med en slik produksjon bli. I tillegg vil den landsdelen som får en slik løsning, garantert å få langt større glede og utbytte av ressursene enn om verdiene bare pumpes vekk i rør til utlandet eller til tankskip som frakter den dyrebare lasten til andre land.

Det har lenge vært arbeidet bak kulissene med den løsningen vi her snakker om. Mange av våre ledende forskere innen fjellsprengningsteknologi og ellers er involvert, men de har taushetsplikt. Det har også mange andre. For vår del mener vi at tiden nå er overmoden for å presentere denne fremtidsløsningen.

Selv langt inn i miljøorganisasjonene må en slik løsning være som vakker musikk. Skjønt noen fantaster vil uansett ikke aksepterer at man skal utvinne olje og gass her i landet. Lille Norge skal sitte der med sine uutnyttede ressurser i nye årtusener. Vi tror at det store flertallet av det norske folk vil det annerledes. Nå er det på tide at også politikerne får opp øynene for de løsningene vi skisserer – og at det settes i gang arbeid for å gjennomføre dette. Da Jens – da kan du som Frode Nilsen sier – oppleve en Marslanding. Månelandingen på Mongstad kommer nok. Men først skal vi til Mars.

Dersom vi ikke snart starter olje- og gassvirksomhet i Nordland, er jeg redd for at vi kan legge ut hele denne landsdelen som nasjonalpark.