Spår mer krangel om offentlige milliarder

Det offentlige gjør innkjøp for over 300 milliarder kroner i året. Med nye EU-regler for offentlige anskaffelser ligger det an til flere konflikter, mener eksperter.

Fra 2011 innføres EU-direktivet om offentlige anskaffelser i Norge. Et offentlig utvalg har nylig lagt fram forslag til hvordan de nye reglene skal utformes, og forslaget er nå er ute på høring.

– De nye reglene skal blant annet gjøre det lettere for leverandører som ikke har nådd opp i konkurransen å sikre sine rettigheter før offentlige kontrakter blir inngått. Og allerede ulovlig inngåtte avtaler skal kunne oppheves hvis det påvises brudd på anskaffelsesreglene. Antall konflikter i domstolene vil øke, sier advokat Thomas Nordby i advokatfirmaet Arntzen de Besche.

Han får støtte av seniorrådgiver Frank Mikkelsen i konsulentselskapet KPMG.

– Det er et utall mulige konflikter. En leverandør kan for eksempel allerede ha utført deler av et oppdrag. Da kan det bli vanskelig å avgjøre hvordan han skal kompenseres økonomisk, sier han.

Leverandører får nå enda større grunn til å sørge for at oppdragsgiver overholder regelverket, mener Mikkelsen.

Store summer

De nye reglene skal gjelde anskaffelser over de såkalte EØS-terskelverdiene. Det vil si 1 million kroner eks mva for sentrale etaters vare- og tjenestekjøp og 1,6 millioner for andre etater.

Men ikke alle innkjøp skjer etter boka. Siden 2003 har Klageorganet for offentlige anskaffelser (KOFA) behandlet 1400 klager fra leverandører.

– Formålet med det nye regelverket er å sikre en mer effektiv håndhevelse av anskaffelsesreglene for forbigåtte leverandører. Etter forslaget skal domstolene kunne dømme i saker om overtredelsesgebyr, ikke KOFA, slik det er i dag. En slik ordning vil sikre korrekt og forsvarlig tvisteløsning, sier Thomas Nordby.

Karenstid

Forbigåtte leverandører skal sikres bedre, blant annet ved at det innføres en karensperiode. Fra det tidspunkt en leverandør er valgt, skal det gå en viss tid før kontrakt undertegnes. De andre leverandørene skal ha minst 15 arbeidsdager på seg til å klage, ti dager hvis de varsles elektronisk. I dag er denne fristen mer flytende.

– Hvis det kommer inn en klage før karenstiden utløper, fører det til en automatisk utsettelse av adgangen til å inngå kontrakt. I praksis innebærer det en begjæring om midlertidig forføyning, som må behandles av domstolene, sier Frank Mikkelsen.

Han påpeker at KOFA fortsatt vil ha tyngde som selvstendig klageorgan, ikke minst i klagesaker hvor det er behov for å få fastslått om det er grunnlag for å kreve erstatning fra oppdragsgiver.