Tror ikke på snarlig løsning for godsstreiken

Arbeidsgiversidens tilbud til godsarbeiderne bidro til at partene nå står lengre fra hverandre enn på lenge.

Logistikk og Transportindustriens Landsforening (LTL) la tirsdag fram et tilbud til Norsk Transportarbeiderforbund (NTF). Forslaget ble imidlertid dårlig mottatt hos arbeidstakerne, og streiken fortsetter med uforminsket styrke.

– Vi hadde en avtale med LTL om et møte i kveld. De ringer tilbake fordi de ikke klarer å stille, og så blir vi møtt av en melding i media der de kommer med et ultimatum, sier første nestleder Lars Johnsen i NTF til NTB.

Han viser til at LTL tidligere på dagen sendte ut en pressemelding der de hevdet å gjøre et siste forsøk på å få til en løsning på den fastlåste konflikten.

Johnsen mener måten tilbudet fra LTL ble lagt fram bidrar til å ødelegge forholdet mellom partene og at en nå har skuslet bort en mulighet til å komme til enighet i konflikten som har vart siden 5. mai.

– Det er så lite redelig og det er så lite profesjonelt, sier Johnsen.

3 kroner

Hovedpunktene i tilbudet som nå er avvist, var et samlet lønnstillegg på 3 kroner per time, lik lønn for likt arbeid (fast ansatte, vikarer, innleid personell og midlertidige ansatte) og innføring av en omfangsbestemmelse, som imøtekommer NTFs krav om tarifflønn for alt arbeid på terminaler uten å gå på bekostning av arbeidsgivernes rett til å organisere og lede arbeidet (styringsretten), opplyser LTL.

– Med disse tre punktene imøtekommes NTFs bekymring for sosial dumping, og samtidig gir det medlemmene et betydelig lønnstillegg, sier administrerende direktør Tom Rune Nilsen i LTL.

Uenig

NTF fnyser imidlertid av tilbudet, og viser til at denne konflikten i første rekke ikke dreier seg om økt lønn.

– Streiken dreier seg ikke først og fremst om penger, men prinsipper for å unngå sosial dumping, sier forbundsleder Roger Hansen i NTF.

Transportarbeiderforbundet vil forhindre et framtidig frislipp av ukyndig arbeidskraft på terminalene, hvor nær sagt hvem som helst skal kunne gå inn og ta ulike arbeidsoppgaver. Derfor vil forbundet avtalefeste dagens praksis i en omfangsbestemmelse – som skal ta for seg arbeidsoppgaver og hvem som skal kunne utføre dem.

I alt 1.700 ansatte i spedisjonsfirmaer er så langt omfattet av streiken.