Smertefri innføring av eurokoder

Under en lansering av de nye europeiske prosjekteringsstandardene, eurokodene, vanket det ros til Standard Norge for nesten 20 års innsats. (Se video)

Byggenæringen var godt representert under arrangementet som ble åpnet av adm. direktør i Standard Norge, Trine Tveter.

Må ha standarder for å bygge

Nylig avgått BE-direktør Olav Berge, understreker at vi ikke kan bygge etter forskrifter. Vi må ha standarder for å bygge. Berge forteller at arbeidet startet i 1990 da EU-kommisjonen og EFTA ga sitt første mandat til å utvikle eurokoder. Han ser for seg at euorokodene etterhvert utvides til nye områder som for eksempel inneklima og bæreevne.

Ivaretar sikkerheten til millioner av mennesker

Prosjektleder i Standard Norge, Steinar Leivestad, sier at det nå ikke finnes noe realistisk alternativ til eurokoder.

- Med euorpkodene ivaretar vi sikkerheten til millioner av mennesker i Europa, og de er kostnadseffektive, understreker Leivestad.

Rådgiverbransjen er positiv

- Som rådgiver ser vi bare positiv effekter av et felles europeisk standardiseringssystem. Nå snakker vi samme språk, sier Tore H Søreide i Reinertsen.

Søreide mener det er positive holdninger til eurokodene i rådgiverbransjen. Han påpeker at mye allerede er kjent fra NS 3490 Prosjektering av konstruksjoner som nå er trukket tilbake.

Søreide har gjennom flere år sittet i pålitelighetskomiteen til Standard Norge og understreker at eurokodene nå gjør det lettere å ta oppdrag utenfor Norge. Han ser nå for seg flere eurokoder innenfor områder som vibrasjoner, offshore-industri og havbruk.

- Nå er det viktig at det blir produsert veiledere til eurokodene og at det paralellt gjennomføres kurs, påpeker Søreide.