Fortsatt tungt for mange i byggenæringen

Arbeidsløsheten i bygg og anlegg har i løpet av to måneder gått ned med to prosentenheter. Ved utgangen av mai var ledigheten i næringen på 5,1 prosent ifølge NAV.

- Noe av nedgangen i ledigheten skyldes sesongvariasjoner, men også når vi korrigerer for dette har det vært en klar nedgang de siste to månedene. Det er gledelig at pila peker riktig vei igjen, men fortsatt er det bygg- og anleggsektoren som har den høyeste arbeidsløsheten, sier direktør i BNL Audun Lågøyr til BNLs nettsider.

Videre la Statistisk Sentralbyrå nylig frem nye kvartalstall for ordrestatistikken innen bygg og anlegg. Disse tallene bekrefter en gryende oppgang for byggenæringen. Fra 1. kvartal 2009 til 1. kvartal 2010 økte ordretilgangen med 15 prosent mens ordrereservene økte med 12 prosent.

- Også disse tallene går i gunstig retning for næringen, men de kommer etter en svært kraftig nedgang fra 2007 til 2009. Både ordrebeholdningen og ordrereservene er langt lavere enn nivået før nedgangstidene satte inn, sier Lågøyr.

Han viser til at mange av de prosjektene som registreres nå først vil gi seg utslag i sysselsettingen på slutten av 2010 eller ut i 2011.