Fortsatt oppgang i boligprisene

Boligprisene steg 0,3 prosent fra april til mai. Dette er femte måned på rad med oppgang i boligprisene.

Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk viser at tallene for mai 2010 er 9,1 prosent høyere enn for samme måned i fjor, og 5,1 prosent høyere enn i den forrige toppmåneden august 2007. Korrigert for inflasjon, er prisene nå 4,5 prosent lavere enn i august 2007.

– Maitallene viser at markedet i stor grad har normalisert seg. Prisutviklingen er helt i tråd med hvordan mai historisk er: En liten og avtagende prisvekst. Aktivitetsnivået i mai 2010 har vært høyere enn i tidligere maimåneder, sier styreleder Terje Buraas i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Prisene på eneboliger var uendret fra april til mai, mens prisen på delte boliger steg med 0,9 prosent i samme periode. Leilighetene økte med 0,4 prosent fra april til mai.

Buraas mener det er lite som tilsier noen store endringer i boligprisene de nærmeste månedene.

Det er heller ingenting i tallene som tyder på at boligmarkedet har latt seg påvirke av internasjonal finansuro i land som Hellas og Spania, ifølge meglerbransjen.

– Rentenivået er fortsatt lavt og NAVs ledighetstall viser at arbeidsledigheten sank i mai, sier Buraas.

Den gjennomsnittlige salgsprisen for en bolig (uavhengig av boligtype) for de første fem månedene i 2010 er 2,55 millioner kroner.

I mai var det stor aktivitet i boligmarkedet og ifølge boligstatistikken må en to år tilbake i tid for å finne det samme utbudet av boliger.

– Dessuten ser vi at det er mye «ferskvare» i markedet, sier styreleder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef). Med ferskvare mener han boliger som nylig er lagt ut for salg.

I mai ble det solgt 5.782 boliger mot 5.250 i samme tidsperiode i fjor. Formidlingstiden (fra boligen annonseres til den er solgt) var i mai i snitt 27 dager mot 39 dager i samme periode i fjor.