Rema-lager Hylkje, Bergen

Rema-lager Hylkje, Bergen

Sted: Hylkje, Bergen

Prosjekttype: Nybygg

Kontraktssum eks mva:
110 millioner kroner

Bruttoareal: 20.496 kvm

Byggherre: REV Distribunal Bergen

Prosjektleder/byggherreombud: Sweco Norge

Brukerkoordinator: Rema 1000 Norge

Totalentreprenør: Brødrene Ulveseth

Arkitekt: Grieg Arkitekter

Rådgivere: RIB: Bjarte Fyllingen - RIV: Techmentor - RIE: Torsvik Elektriske - RIBr: Skansen Consult

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Anko - Grunnarbeider: Vestafjell (egen kontrakt) - Ferdig-betong: Norbetong - Armering: Smith Dikema Stål - Betongelementer: Con-Form Bergen - Hulldekker: Spenncon - Takplater: Borg Byggmontering - Avretting: IndustriGulv Spesialisten - Gulvstøp: Twin Tec Scandinavia - Stålkonstruksjoner: SKV - Innv. vegger og himlinger: Bergen Prosjekt - Innv.dører og vinduer: Kebo Glass - Taktekking: Protan - Utvendige klimavegger: Sotra Entreprenør - Maler og gulvlegger: O.Paulsen - Sanitær: Bergen Rørteknikk - Ventilasjon: Bergen Air - Elektro: Torsvik Elektriske - Automatikk: Celsius Teknikk - Sprinkleranlegg: Brann & Sprinklerteknikk - Kuldeanlegg: Teknotherm Industri - Sandwichvegger (ut- og innvendig) inkl. porter til kjølelager: Fresvik Produkt - Ståltrapper: Rinde Rekon - Porter og lastebrygger: Crawford Door - Heis: Ing. Stein Knutsen - Asfalt: Mesta - Webhotell: A7 print - Mottak byggavfall: Veolia Miljø - Hovedport: Solheim gjerdenett

På Hylkje i Åsane i Bergen har Brødrene Ulveseth bygget et lager for REV Distribunal Bergen (Rema 1000).

Bygget er tegnet av Grieg Arkitekter AS og ført opp i totalentreprise av Brødrene Ulveseth. Kontraktssummen er 110 millioner kroner eks mva (omfatter ikke grunnarbeid). Tilrigging startet i midten august i fjor. Bygget stod ferdig i begynnelsen av mai i år.

Effektiv drift og god service
Daglig leder Trond Eikeland i REMA Distribusjon Norge AS, Distribunal Bergen, er godt fornøyd med bygget og sier at det gir grunnlag for effektiv drift og god service til butikkene. – Bygget skal vare i minst ti år fremover. Dersom det blir behov for det kan det bygges ut både mot nord og sør.

Bygget rommer 22.000 palleplasser. I tillegg kan 3.000 paller plasseres i varemottak og på oppstillingsplasser.

Tørrvarelageret er på 11.486 kvadratmeter, kjølelageret 3.050 kvadratmeter og fryselageret 2.200 kvadratmeter. Kjøle- og fryseanleggene er blant de største i Bergen. Tekniske rom inkludert laderom for trucker er på 1.500 kvadratmeter og kontorer inkludert kantine og garderober er på 1.000 kvadratmeter. Utenfor bygget er det et asfaltert areal på 18 mål. Bygget har 29 lastebrygger med værtetting og yterligere fem brygger (uten værtetting) som brukes til returgods. Forventet omsetning i 2011 er 2,5 milliarder kroner. Det er 110 ansatte fordelt på 85 årsverk i bygget. Daglig kjøres cirka 800 paller inn og 800 paller ut av bygget.

Stålbygg
Lageret ligger på Hylkje i Åsane i Bergen. Tomten er på 52 mål og ligger i et skrånende terreng med fjellgrunn.

Bygget er rektangulært, med unntak av et tilbygg som rommer kontorer, kantine og garderober. Bærekonstruksjonen er i stål med isolerte kassetter av stål fra Fresvik i veggene. Taket bæres av fagverksdragere i stål. Det er isolert og tekket med folie. I kontordelen er det etasjeskillere av hulldekkelementer og spilekledning på utsiden. Midt i bygget er det en 80 meter lang og 13 meter høy brannskillevegg i plasstøpt betong. Gulvet er 15 cm tykt og fiberarmert. Det er på 18.000 kvadratmeter og ble støpt på ti dager. Den dagen det ble støpt mest kom det 80 biler med ferdigbetong til byggeplassen.

Det ble praktisert rent bygg under oppføring av kontordelen. Konstruksjonen ble tørket ut med byggvarme. For å få rimelige vedlikeholdskostnader er det brukt tilnærmet vedlikeholdsfrie materialer. Alle vinduene har aluminiumsrammer.

Overskuddsvarme
Bygget varmes opp med overskuddsvarme fra kjølelageret og fryselageret, tørrvarelager via ventilasjonsanleggene. I kontordelen er det vannbåren oppvarming. Bygget er fullsprinklet. På grunn av begrenset kapasitet på det kommunale vannettet har man bygget et vannreservoar på 400 kubikkmeter. Dette ligger i et eget bygg på nordsiden av lagerbygget.

Kort byggetid
Prosjektleder Helge Skorpen i Brødrene Ulveseth forteller at den største utfordringen i prosjektet var den korte byggtiden på åtte og en halv måned.

– Alle som har vært med har hatt en sporty innstilling. Vi hadde en fantastisk fin høst, men fikk så en tøff vinter med snø fra før jul til påske og ned mot minus 22 – 18 grader Celsius. Vi hadde heldigvis tett hus og støpt gulv før vinteren kom.

På topp var det 60 personer i aktivitet på byggeplassen. Byggingen skjedde uten noen fraværsskader. Sorteringsgraden for byggavfall er på 66 prosent. Vi tar med oss nyttig kompetanse på koordinering av tekniske fag og kunnskap om hvor viktig det er at bygningsmessig logistikk stemmer fra dette prosjektet.

Stor ordre
Frode Rasmussen i Fresvik Produkt AS forteller at bedriften har levert fasadepanel til tørrvarelager, kjølelager og fryselager, til sammen 16.000 kvadratmeter. – Vi har også levert beslag og vindussystem og levert og montert fryseporter, rømningsdører og trykkutjevnningsventiler. Vi har brukt standardprodukter som er spesielt tilpasset dette bygget. Det er polyuretanskum i panelene i kjøle- og fryselagrene, med U-verdi på 0,15. I panelene i tørrvarelageret er det mineralull. Å føre opp et bygg på 20.000 kvadratmeter på åtte måneder stilte høye krav til logistikk, både hos oss og hos Brødrene Ulveseth. I tillegg hadde vi en meget tøff vinter med mye snø og temperaturer ned til minus 22 grader Celsius. I så kaldt vær må panelene varmes før vi kan ha på silikon, og så raskt settes sammen. Vi har hatt et meget godt samarbeid med Helge Skorpen og Johannes Moen i Brødrene Ulveseth.

Sivilarkitekt Lorentz Grieg i Grieg Arkitekter sier at den største utfordringen var å gi et så stort bygg et særpreg. – Det gjorde vi ved å gi kontorfløyen spilekledning, noe som skiller den fra resten av bygget. Den interne logistikken i bygget var ikke spesielt krevende siden Rema 1000 har gode opplegg for det og siden vi har erfaring i å tegne store lagerbygg.

Tekst og foto: Ole Harald Dale

 


Flere prosjekter