Mediegården

Mediegården

Sted: Stavanger

Prosjekttype: Rehab

Kontraktssum eks mva:
110 millioner kroner

Bruttoareal: 8.000 kvm

Byggherre: Vital Forsikring

Byggherreombud: Multiconsult

Totalentreprenør: Block Berge Bygg

Arkitekt:
Rambøll Arkitektur & Plan

Rådgivere: RIB: Norconsult - RIV: Myhre Rør - RIE: Rønning Elektro

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: T Stangeland Maskin - Transport: Ørland Transport - Betongarbeider inkl betongsaging: Sørvest Betongsaging - Stålarbeider: Icopal Metall - Taktekking: Icopal Tak - Kjøkkeninnredning: HTH Finn Midbøe - Vinduer: Hubro - Shop fronter: Time Aluminium - Maler og gulvlegger: Jæren Gulv - Murer, flisearbeid: Jan Petersen – Utv. maling: Scan Contracting - Himlinger: Stavanger Bygg - Sanitær: Myhre Rør - Ventilasjon: Energi & Miljø - Elektro: Rønning Elektro - Branntetting: Thermax - Låser: Sikring & Låseservice - Porter: Portteknikk - Stillas: Stillaspartner - Maskinutleie: Bautas - Container: Westco

 

Byggene Stavanger Aftenblad tidligere holdt til i er rehabilitert og rommer nå butikker og kontorer.

Byggene ligger i L-form ved Verksgata og Klubbgata i Stavanger sentrum. De har sju etasjer og har et samlet areal på 8.000 kvadratmeter. Det er butikklokaler i første og andre etasje og kontoretasjer videre opp.

Innen tid og budsjett
Tiltakshaver er Vital Forsikring. Rehabiliteringen er prosjektert av Rambøll Arkitektur & Plan og utført i totalentreprise av Block Berge Bygg. Kontraktssummen er på 110 millioner kroner eks mva. Arbeidene er utført innen tidsplan og budsjettramme.

Prosjektleder Kurt Nilssen i Block Berge Bygg forteller at riving inne i byggene startet i august 2008. Revisjons- og rådgivningsselskapet KPMG flyttet inn tredje og fjerde etasje og olje- og gasselskapet Noreco i sjette etasje i vår. 6. mai åpnet flere klesbutikker i første etasje. Samlet butikkflate utgjør cirka 4.000 kvadratmeter (inkludert butikkflate i det nylig oppførte nabobygget) og samlet kontorflate er 4.000 kvadratmeter.

150 billass
Bygget som vender mot Klubbgata ble bygget i 1935. Bygget mot Verksgata er fra 1953. Begge byggene er bygget om flere ganger. Nilssen sier at det var en omfattende rivingsjobb å ta ut innmaten fra byggene.

– Vi har tatt ut 3.300 tonn rivingsmasse. Det utgjør cirka 150 billass og tilsvarer grunnmurene for nesten 50 eneboliger på 120 kvadratmeter.

Begge byggene har bærekonstruksjon i plasstøpt betong. Ytterveggene og dekkene opp til sjette etasje ble beholdt. Sjuende etasje ble revet og bygget opp på ny med ståltak og skråstilte vegger tekket med lakkert aluminiumskledning. Takhøyden har økt. Fasadene fra andre til sjette etasje er foreslått vernet av byantikvaren i Stavanger og har fått maling og nye aluminiumsvinduer. I første etasje er det nye butikkfasader i glass.

Tre heissjakter og tre trappesjakter ble revet. I dag har byggene to heiser. Kontoretasjene har fått fleksibel kontorinnredning i gips, stål og glass, systemhimlinger med klimatak og en kombinasjon av parkett og teppeflis. Nilssen beskriver standarden som høy. I tredje, fjerde og femte etasje er det kombinasjon av celler og landskap.

90 prosent
Mediegården er fullsprinklet, har sentral driftskontroll og vannbåren oppvarming via radiatorer. Ventilasjonsanlegget er balansert og har varmegjenvinning. Det ble praktisert rent bygg under innredningen, noe som bidrar til godt inneklima.

Kurt Nilssen sier at den største utfordringen i prosjektet var liten riggplass kombinert med stor rivingsmasse.

– Likevel har vi oppnådd en sorteringsgrad på byggavfall på 90 prosent. Totalt har 426 personer vært med på rehabiliteringen av Mediegården. For oss har dette vært en lærerik rivningsjobb.

Sivilarkitekt Eli Fougli i Rambøll Arkitektur & Plan sier at den største utfordringen i prosjektet var den lave etasjehøyden i de to byggene. – Lav etasjehøyde betyr lite plass til tekniske føringer. Etter hvert som rivningen pågikk dukket det opp uventede ting. Godt samarbeid i prosjekteringsgruppen gjorde at de situasjonene løste seg.

Tekst og foto: Ole Harald Dale

 


Flere prosjekter