Parkkvartalet, Drammen

Parkkvartalet, Drammen

Sted: Drammen

Prosjekttype:
Rehabilitering og tilbygg

Prosjektkostnad inkl. mva:
78 millioner kroner

BRA: 5.000 kvm

Byggherre: Origo Eiendom AS

Entrepriseform:
Byggherrestyrte sideentrepriser

Leietaker:
Skatt Sør og Kemneren i Drammen

Arkitekt: Arkitektkompaniet AS

Prosjektadministrasjon:
Nordal Prosjektadministrasjon

Rådgivere: LARK: Grindaker AS Landskapsarkitekter - RIB: Siv. Ing. Stener Sørensen - RIE: Heiberg og Tveter - RIV: Bright VVS - RIBR: Roar Jørgensen - Koordinator tekniske fag: YIT

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid og betong: Hokksund Mur & Betong - VVS og elektro: YIT Building Systems - Tømrer: Arbo Entreprenør - Blikkenslager, taktekking og beslag: Buskerud Blikk - Heis: Otis - Fast utv. solavskjerming: Celsius - Glassfasade: APS Aluminium Profil Systemer - Kulvert med rister: Lyngson - Vindeltrapp: Loe Betong - Rekkverk: PKS Interiør & Industri - Stål/smed-arbeider: Næsset Mekaniske Verksted - Maling: Lothe - Gulv: Industribelegg - Gulv-flis: MegaFlis Krokstadelva - Fasadepuss: ABC Pussteknikk - Himlinger, systemvegger og innv. dører: Modulvegger Oslo - Branntetting og isolering: Røsholdt Bruun - Levering vinduer: Nordvestvinduet Bygg og Innbu - Kjøkken: Crown Imperial Norge - Flisarbeid inngangspart: Steinriket Nordicstone - Branngardin: HABY Norske Sjalusier - Fasademateriell mellombygg: Kebony Products - Port utvendig: Nassau Norge - Foldevegg: GHV montasje - Røykluke/overlys: ACO Nordic AS, avd. Everlite

 

Det tidligere folkebiblioteket og fylkeshuset har etter påbygging og rehabilitering tilført et viktig byrom i Drammen ytterligere kvaliteter.

Begge bygningene utgjør ett og samme kvartal. Fylkeshuset fra 1939 vender mot Gamle Kirkeplass og ligger vis a vis Drammen Teater, mens Folkebiblioteket fra midten av 60-tallet avslutter kvartalsbebyggelsen mot byparken i vest. Origo Eiendom, som har utviklet flere eiendomsprosjekter i Drammen siden starten for 14 år siden, så et stort potensial da de overtok eiendommen fra kommunen i mars 2007.

− Også kommunen så at det nå var en mulighet til en videreutvikling, og var samarbeidsvillige og positive fra første stund. Flere større leietakere var på den tiden i drift, og vi hadde en målsetning om å oppgradere eiendommen, anlegge flere p-plasser under bakkenivå og knytte til oss langsiktige leietakere, sier Bjarte Ågedal fra Arkitektkompaniet. Han er deleier i Origo Eiendom, men samtidig også arkitekt og daglig leder i Arkitektkompaniet.

Funkis
Det var ikke bare snakk om å bygge om og å effektivisere arealene i det tidligere biblioteket. Fylkeshuset er et bevaringsverdig funkisikon signert arkitekten Bjarne Thinn Syvertsen, og skulle også oppgraderes og totalrenoveres. De gamle gulvene hadde visse nivåforskjeller og er nå avrettet. Det er installert heis, alle overflater er nye, det tekniske anlegget er nytt, og den staselige hoveddøren er tatt vare på og rehabilitert.

Et lukket og kompakt mellombygg med lite fleksibel arealløsning skulle også åpnes og få sin egen identitet. Det danner en mykere overgang til det nye i bibliotekbygget. Her er det foruten kontorarealer også personalinngang for leietakerne, og nedkjøring til den utvidede parkeringskjelleren som ble gravet ut inn under byparken.

De store synlige forandringene ligger i det ombygde bibliotekbygget, der det er påbygget en fjerde etasje. Tre meter utenpå den opprinnelige fasaden er det lagt en glassfasade. Inne er det foretatt mange hulltakinger og betongboringer for nye sjakter. Den gamle fasaden ble også åpnet opp, noe som har gitt svært gode innvendige lysforhold og mer rasjonell infrastruktur og planløsning i hele bygningen. Kantinen i første etasje blir som en forlengelse av uteterrassen, der det er anlagt et vannspeil av grå kinesisk granitt.

Alle konstruksjoner er etterisolert med 75 mm isopor, og påført armert puss. Taket på det påbygde biblioteket blitt ytterligere isolert med 50 cm. De tekniske rom var opprinnelig tenkt plassert inntrukket på taket, men etter omprosjektering ble disse lagt i kjelleren.

Bremmen
− Det skal være visuelt rolig å betrakte, derfor ønsket vi å unngå de spektakulære elementene. Men vi har en modernistisk løsning i en 4,5 meter utkraging, en brem, som en forlengelse av taket over glassfasaden. Elleve lange søyler i front bidrar ikke bare som bæring for taket, men også bæring av hele glassfasaden. Glasset er limt, det er ikke brukt profiler i hjørnene. Vekten av fasaden er under en tredel av vekten på en tradisjonell fasade, nettopp fordi søylene er brukt til å løfte og som avstiving, forklarer Ågedal.

YIT som koordinator
Origo Eiendom valgte en løsning med byggherrestyrte sideentrepriser i Parkkvartalet. En økonomisk fordel, men som også fordrer svært mye innsats. Vi har ofte tidligere opplevd uoverensstemmelser mellom de tekniske fagene. Det ville vi unngå her. Vi sendte ut separate anbud, men det lå i løsningen at elektro, sanitær og ventilasjon skulle være samorganiserte. Det var ikke et krav at ett firma skulle ta alt, da ville vi få færre anbydere. Vi endte opp med YIT som en teknisk koordinator. Det var et resultat av både anbudet og av forhandlinger, men prosessen ble veldig god, og akkurat slik vi ønsket den, sier Ågedal.

Origo Eiendom lyktes med sin strategi om å få langsiktige leietakere som driver med åpne og utadrettede virksomheter. I fylkeshuset er Kemneren med ca. 50 ansatte i ferd med å ta i bruk 2.200 kvm. I det tidligere bibliotek er Skatt Sør den største leietakeren. Der tar 180 ansatte hele bygget i bruk, unntatt fjerde etasje.

Bjarte Ågedal og resten av staben i Arkitektkompaniet har lagt vekt på å planlegge gode og hensiktsmessige løsninger, de står nemlig selv på trappene til å flytte inn i en ledig del av den øverste etasjen. Den andre delen er forhandlinger i gang for å lande nye leieavtaler.

− Det var mye endringer underveis, og tilpasninger for de nye leietakerne. Skatt Øst samlokaliserer seg fra fire forskjellige steder, alle med hver sin struktur. Med selvfølgelig en naturlig, intern debatt. Men etter innflytting har vi opplevd svært liten friksjon. Med kemneren var det mer sentral styring, men også her var brukerprosessen god, sier Ågedal.

Kvalitetsheving
Påbygging av en ekstra etasje med flere leietakere krevde også andre løsninger med hensyn til vertikal kommunikasjon og rømningstrapper. Skatt Sør hadde et absolutt krav om at andre leietakere i bygget ikke måtte passere gjennom deres lokaler. Løsningen ble en ny trapp, som nå fungerer både som rømningstrapp og som trapp for fjerde etasje.

Selv om ombyggingen av Parkkvartalet nødvendigvis måtte ta noen meter av byparken, blir dette mer enn kompensert for i utformingen av uteområdet. Det steinbelagte området med vannspeil, sittegrupper og vegetasjon gjør at det nærmeste arealet mellom byggene og byparken, selv om det er privat, oppleves som en forlengelse av det offentlige rom. De store glasspartiene i fasaden virker også som et speil for vegetasjonen i parken. Man får nesten følelsen av at parken er utvidet, ikke avkortet med noen få meter.

Tekst og foto: Trond Joelson

 


Flere prosjekter