Industrigata 40

Industrigata 40

Sted: Majorstua, Oslo

Prosjekttype: Nybygg + rehab

Kontraktssum eks mva: 40 millioner kroner

Bruttoareal: 4.400 kvm

Byggherre: Olav Thon Eiendomsselskap

Totalentreprenør: Wegger & Kvalsvik Entreprenør

Arkitekt: Arkitektene Fosse og Aasen

Rådgivere: RIB: Dr. Techn. Olav Olsen - RIV: Itech - RIE: ECT - RIAku: Brekke & Strand - RIGeo: SWECO - RIBr: Berge

Underentreprenører og leverandører: Riving: Solli Betongsaging - Peling: Grunnsikring - Betongarbeider: Zucotec - Betongelementer og stål: Con-Form Oslo - Balkonger: Soas - Fasadepuss: Fagbetong - Vinduer lev: Nordvestvinduet - Vinduer mont: VD- entreprenør - Maler og gulvlegger: Bygg og Malerteknikk - Parkett og listverk: Andor eiendom - Flislegger: Vika Bygg - Rørlegger: Andersen & Aksnes - Ventilasjon: Techno Team Prosjekt - Elektro: Sterk Elektro - Kjøkken og garderobe: Norema - Heiser: Reber Schindler Heis - Himlinger: Bærum Byggmontasje - Lår/beslag: BT Låsservice - Blikkenslager. KB Blikk - Tak: Isotak - Branntetting: Kaefer

 

I Industrigata 40 i Oslo har Wegger & Kvalsvik Entreprenør AS ført opp et påbygg med 18 leiligheter. Påbygget er forbundet med et totalrehabilitert bygg med 26 leiligheter i Bogstadveien.

Påbygget har sju etasjer og er på 1.700 kvadratmeter. Det rehabiliterte bygget har åtte etasjer og er på 2.700 kvadratmeter. Arkitekten brukte Marilyn Monroe huset som arbeidstittel på påbygget siden det har runde former. Tiltakshaver er Olav Thon. Wegger & Kvalsvik Entreprenørs kontraktssum er på 40 millioner kroner eks mva. Arbeidene er tegnet av Fosse & Aasen AS. Wegger & Kvalsvik Entreprenør har utført arbeidene etter åpen bok-prinsippet (totalentreprise). Byggearbeidene startet i januar 2009 og ble fullført i november.

Stor takterrasse
Leilighetene har to eller tre rom og er fra 46 til 64 kvadratmeter. De er solgt med en snittpris på 65.000 kroner per kvadratmeter. Solforholdene er meget gode. Alle leilighetene i nybygget har egne balkonger. I tillegg er det en stor felles takterrasse på 100 kvadratmeter. Alle leilighetene har kabel-TV.

Det nye bygget har en buet fasade mot Industrigata og er ellers tilnærmet rektangulært. Det eksisterende bygget har L-form. Sammen har byggene vinkelform. Det nye bygget har bærekonstruksjon av stålsøyler og påstøpte Con-Form-dekker.

Taket er flatt, isolert med 30 cm og tekket med papp. Det har fasade av pusset tegl mot Industrigata. Øverste etasje er beslått med lakkert båndtekking av aluminium.

Det eksisterende bygget har plasstøpt konstruksjon som er etterisolert. Ser du nøye vil du oppdage at pussen er litt lysere grønn på det nye bygget enn på det eksisterende bygget.

Godt inneklima
Prosjektleder Magnus Godaker i Wegger & Kvalsvik Entreprenør forteller at det ble praktisert rent bygg i byggeperioden.

For å få rimelig vedlikehold og lang levetid brukte vi tegl, gjennomfarget puss og aluminiumsvinduer. Alle store soverom har skyvedørsgarderober som går opp til himlingen, mens det er innkassing til himling på kjøkken. Begge tiltak hindrer overflater som er vanskelige å holde rene og hindrer dermed støvdanning.

I det eksisterende bygget er den gamle heisen revet og den gamle oljefyren skiftet ut med en fjernvarmesentral. Alle leilighetene i byggene har vannbåren oppvarming via radiatorer og balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Leilighetene som ligger mot Industrigata og Bogstadveien er sprinklet, mens leilighetene som ligger mot bakgården er seksjonerte.

Lærerikt
Godaker forteller at trang tomt med liten riggplass var den største utfordringen i dette prosjektet.

Andre utfordringer var kompliserte fasader og en uvanlig kald vinter. Da aktiviteten var på topp var 40 personer i arbeid på byggeplassen. Sorteringsgraden på byggavfall var på 70 prosent. Både totalrehabilitering og nybygging har vært lærerikt på alle måter.

Sivilarkitekt Per Oscar Haaland i arkitektfirmaet Fosse & Haaland AS sier at den største arkitektoniske utfordringen var å knytte påbygget sammen med nabobygget i vest og det rehabiliterte bygget i øst, siden de lå i forskjellige gateliv.

Derfor ble formen på påbygget buet, slik at begge fasadene ble fanget opp. Man skal få en følelse av Marilyn Monroe når man ser på bygget, sier arkitekten.

Samtidig var det viktig å respektere det vakre funkishuset tegnet av arkitektene Juell og Scheen.

Tekst: Ole Harald Dale. Foto: Ole Harald Dale og Olav Thon Eiendomsselskap.

 


Flere prosjekter