Hotel Tollboden

Hotel Tollboden

Sted: Drammen

Prosjekttype: Nybygg hotell

Prosjektkostnad eks. mva:
50 millioner kroner

BRA: 2.269 kvm

Byggherre: Vital Eiendom AS

Totalentreprenør:
Bøhmer Entreprenør

Leietaker: Choice Hotel Scandinavia

Arkitekt: Halvorsen & Reine

Prosjektledelse og byggherreombud: F. Holm

Rådgivere: RIE for tiltakshaver: Foyn Consult - RIV for tiltakshaver: Ing. Petter Nome - Interiørarkitekt: Int. ark Kåre Tønneson - RIB: Siv. Ing. Will Arentz - RIBR: Skansen Consult - RIG: Multiconsult - RIAKU: Brekke & Strand akustikk - Rådgiver ledningsnett: Asplan Viak - RIV: EM teknikk - RIE: Heiberg & Tveter

Underentreprenører og leverandører: Grunn og utomhus: Kongsberg Entreprenør - Elektro: Nopek Elektro - Sanitær: Jensen Varme & Sanitær - Ventilasjon (også prosjekterende): GK Norge - Heis: Otis - Storkjøkken: Riise Prosjekt - Blikkenslager: Erling Freitag - Brannisolering og -tetting: Norsk Brannforebygging - Byggevarer og listverk: Optimera - Dører og vinduer tre, dører stål: Skallevoll Trevaresalg - Glass og aluminiumsfasader: Aluminium Fasader - Glasshyller bad: Kongsberg Glasservice - Gulvsparkling: Østlandske Gulvsparkling - Gulvtepper: Hammer Tæpper - Låsesystem: VingCard Elsafe - Malerarbeid og gulvbelegg: Karl Myhre Malerforretning - Mur- og flisarbeider: Stryken og Guldbrandsen - Parkett: DD Parkett Norge - Plattendekker: Systemblokk Telemark - Servantplater og løst utstyr bad: VVS Marketing - Glass skyvedører: Modulvegger - Spunt/peling: Seierstad Pelemaskiner - Stål- og metallarbeider: Helge Holmen - Systemhimlinger: Asker Innredning - Tekking: Icopal Tak - Trapper og rekkverk: Rinde Rekon

 

Hjemmekoselige Hotel Tollboden i Drammen er et av Clarions best besøkte hoteller.

En nettopp avsluttet utvidelse har tatt hensyn til hotellets verneverdige del og strøkets egenart.

Clarion Collection Hotell Tollboden ligger på Strømsø, inntil et miljø i byen som Drammen kommune har klassifisert som «svært høy verneverdi». Den eldste delen av hotellet, en Biedermeierbygning fra 1860, grenser mot Tollbugata, mens den eksisterende hoveddelen er fra slutten av 1980-tallet og avslutter kvartalet i sørøst.

Ute ble inne
Den nye bygningskroppen er på to etasjer med et skråstilt takoppbygg som inneholder en tredje etasje. Bygget bindes sammen med den eksisterende delen med et mellomledd som danner en glassoverbygget foajé, der Biedermeierbyggets nordre fasade nå utgjør en del av hotellets indre interiør. Utbyggingen bidrar også med 43 nye hotellrom ( inkludert fire HC-tilpassede), diverse kontorer og møterom, samt en utvidelse av parkeringskjeller med 19 p-plasser.

Tidsepoken skal synes
− Selv om bygget ligger inntil et verneverdig strøk, og vi har tilstrebet en tilpasning i forhold til volumoppbygging og høyder, var vi opptatt av at det skulle vises at nybygget er fra 2010. Dialogen med Fylkeskonservatoren har vært god, og vi har, uten at det har vært et krav fra hans side, trukket nybygget litt vekk fra Tollbugaten. Slik har vi kunnet ta vare på arven i det gamle bygget og la gavlveggen ligge synlig. Dermed dannet det seg også en terrasse på hjørnet, som vil fremstå som et lite privat torg for hotellets gjester, forklarer arkitekt Afrodyta Papadopulu i Halvorsen & Reine.

Dette lille torget vil med sin sentrale beliggenhet bli et viktig element mellom ny og eldre bygningsmasse. Den bidrar til en gjenoppliving av miljøet, og vil omkranses av et rekkverk i aluminium. Hotellets hovedinngang er uendret, mens det fra terrassen nå også vil være tilgang til foajéen. En opprinnelig og majestetisk eikedør er tatt vare på og vil markere terrasseinngangen fra Tollbugaten.

Den eldre bebyggelsen har en detaljering i den horisontale inndelingen i fasadene.

Den gang husene ble bygget var det ikke kun staffasje, men hadde en praktisk årsak. Lengden på panel kunne kun fremskaffes i begrenset lengde. Panelskjøten måtte derfor skjules med en tverrgående list.

– Vi har elementer fra svundne tider, men har nytolket dem. Nå er det ikke trelister som går horisontalt, men metallbånd. Også dette har praktiske årsaker som skjuler dagens teknologi. Bak metallbåndet ligger nemlig randisolasjonen fra de støpte betongdekkene, sier Papadopulu.

Byggherre er Vital Eiendom som har knyttet til seg Bøhmer Entreprenør som totalentreprenør. I egen regi har Bøhmer utført alt av betong- og tømmerarbeid.

Hotellets parkeringsplass ble gravet ut, og nærheten til nedre del av Drammenselva og fjorden samt høyt grunnvannsnivå gjorde det påkrevet med vanntett støp i parkeringskjelleren. Konstruksjonen er i stål og plasstøpte dekker.

Kontrakten er på 35 millioner kroner og omfatter ikke bare nybygget, men også en del rehabiliteringsarbeid i hotellets eksisterende del. Komforten er oppgradert med kjøling i møterommene, og kjøkkenet ble i anleggsfasen både midlertidig flyttet, pusset opp og utvidet.

Mye tilleggsarbeider
− Vi har også skiftet ut ca. 30 vinduer i den eksisterende delen av hotellet. Her er det også etterisolert og byttet taktekking på ca. 2.000 kvm i løpet av den strenge vinteren. Endringer eller tilleggsarbeider har en verdi på 9 millioner kroner. Omtrent halvparten av dette er tak og vinduer. Alt har blitt utført i løpet av opprinnelig kontraktfestet dato, så jo, det har vært hektisk nok, bekrefter prosjektleder hos Bøhmer Entreprenør, Besse Tollefsen.

Ved første øyekast kan det for uinnvidde se ut som om hele Hotel Tollboden er kledd med ny panel. Det er det imidlertid ikke, Vital Eiendom tar tydeligvis vedlikeholdet av sin bygningsmasse på alvor. I denne omgang har også delen av hotellet fra 1989 fått nye malingstrøk.

Tekniske anlegg
− Til tross for at anleggene er begrenset i størrelse, må det allikevel sies å være en stor bredde av ulike systemløsninger og fagområder som prosjektet har omfattet. Behovsstyring og avansert automatikk skal ivareta optimal regulering både lokalt og sentralt, sier Jan Erik Andersen i Ingeniør Petter Nome, som var med på å utarbeide løsninger og beskrivelser i forprosjektet og som var byggherrens VVS-rådgiver gjennom prosessen.

Fire modus
Energikilden er fjernvarme. Kjøleanlegget er i hovedsak knyttet opp mot et luft-til-væske varmepumpesystem som leverer kjøling i sommersesongen og varme til ventilasjonsluft i vintersesong.

Alle rom har en aktiv baffel og er utstyrt med VAV-regulering av ventilasjonsluften som styres sekvensvis med kjøle- og varmepådrag. Klimaterisering av rommene er basert på temperaturinnstillinger definert for fire ulike moduser sentralt fra hotellets bookingsystem. Systemet gir informasjon til SD-anlegget om hva slags status som er gjeldende for de respektive rom. Hver modus definerer yttergrenser for tillatt maks. og min. temperatur ut i fra forventet bruk av rommet (Not booked, Ready for check in, Booked og Guest present). I modus hvor rom er i bruk tillates det at gjesten kan overstyre temperaturinnstillingen med +/- 2 grader via den lokale romtermostaten såfremt nøkkelkortbryter er aktivert.

− Det er foreløpig få referanseprosjekter i Norge hvor dette er fullt utprøvd over tid, så erfaringene har vært noe begrenset. Det blir spennende å følge med på resultatene etter at dette har vært i drift en periode fremover, sier Andersen.

− Det har vært en god og uproblematisk byggeprosess, spesielt med tanke på at hotellet har vært i full drift i hele denne perioden, sier byggherreombud Tore Ulvin fra F. Holm. Spunt- og pelearbeidene var sikkert en prøvelsestid for både gjester og ansatte, men hensynet til hotelldriften kom ofte helt i forreste rekke.

− Vi trodde det skulle gå langt verre. Bøhmer har gjort en kjempejobb og tilpasset seg våre behov. I de periodene det ble holdt kurs eller konferanser her, kunne vi be om at tyngre spunting og peling kun ble lagt til lunsjpausene, sier hotellets direktør Kristen Tveit.

Tekst og foto: Trond Joelson

 


Flere prosjekter