AHO-suksess på Harestua

Utstillingshallen på Sagbrukstomta på Harestua ble fylt til trengsel da arkitektstudentene fra GK4 åpnet sin utstilling.

Lokalbefolkningen var spent på resultatene av arbeidet med helhetsløsninger og delprosjekter for en ny stasjonsby. Studentene ledet de besøkende gjennom utkastene og fikk engasjerte og entydig positive tilbakemeldinger.

 Marius Nygaard har sammen med Bente Kleven fra institutt for arkitektur ledet arbeidet med Harestua. Han er stolt av det studentene har fått til.

 - Dette har vært et eksperiment fra instituttets side. Lunner Almenning inviterte oss til å komme med innspill i en pågående planprosess. Vi lovet kjekt at vi ville stille ut varierte og interessante prosjekter i slutten av mai. Studentene ble plassert midt i fagdebatten rundt bærkraftig stedsutvikling og arkitektur. Resultatet er trolig Norges første eksempel på en moderne treby med lave klimagassutslipp og energibehov ned mot passivhus-nivå. Gjenbruk av eksisterende bygg og konstruksjoner har vært et hovedtema. Universell utforming har også stått i fokus. Til å være 4.semesters arbeider holder oppgavene et svært høyt nivå, påpeker Nygaard.

 Eksempler på prosjekter er nye turstier langs Harestuvannet, ny Harestua stasjon, stasjonshotell, overbygget og universelt utformet atkomstvei fra Sagtomta til stasjonen, fjernvarmesentral, barnehage, ungdomsskole med flerbrukshall, boliger for ulike familiestyper og aldersgrupper, spisesteder, bibliotek, kino, nytt rådhus/ kommunesenter og næringsbygg med verksteder og kontorlokaler rettet mot lokale bedrifter. Studentene har programmert oppgavene selv, og hver oppgave spenner fra planproblematikk til bygningsdetaljer.

 Nygaard sier at Lunner Almenning har tilrettelagt arbeidet på en eksemplarisk måte. Forutsetningen har vært at skolen skulle stå helt fritt i valg av problemstillinger. Han berømmer også lærerteamet på GK4 våren 2010 som i tillegg til ham og Bente Kleven har bestått av Aina Dahle, Bjørn Sandaker, Solveig Sandness, Cathrine Vigander, Gro Eileraas og Tom Sletner.

 

Utstillingen vil vises på flere åpne kvelder i tiden fremover. Se også www.harestua.info.