Storsteinnes skole

Storsteinnes skole

Sted: Storsteinnes, Balsfjord kommune

Prosjekttype: Barne- og ungdomskole – kulturskole

Kontraktssum: 161,7 millioner kroner

Areal inkl. kulturskole: 5.268 kvm

Areal utomhus: 18.600 kvm

Byggherre: Balsfjord kommune

Totalentreprenør: Skanska Norge

Totalentreprenør tekniske fag: Skanska Tekniske Entrepriser

Prosjektledelse: PTL

Byggeledelse: Rambøll

Arkitekt: BC Arkitektur

Interiørarkitekt: Link Signatur

Landskapsarkitekt: Asplan Viak

Rådgiver: Ri byggeteknikk: Barlindhaug Consult

Underentreprenører/leverendører: Grunnarbeider: Brødrene Karlsen Anleggsdrift - Rivingsarbeider: AF Decom - Elektro: J.M. Hansen - Rørlegger: Åge Nilsen - Ventilasjon: Vekas - Innvendige glassparti og vindusforinger: Team Innredning - Maler, belegg og flis: Schwenke & Sønn - Glassfasader og mørkleggingsgardiner: Krane Glass og Fasade - Ståltrapper og rekkverk: Midthaug - Taktekking: Troms Takservice - Hulldekker: Element NOR - Blikkenslager: Mathiassen - Betongdekker/vegger: Betong & Entreprenørsenteret - Innerdører: Jeld-Wen - Ståldører: Daloc - Inventar: Harald Krogsæther - Listverk: Norgestre - Himlinger/byggevarer: Neumann Bygg - Gustavspanel: Gustavs Innredninger i Dalarna - Utvendig panel: Kjelstad Sagbruk og Høvleri - Vinduer: Elitfønster, avd. Norge - Fasadeplater: Cembrit - Parkett: Bo Andren - Foldevegger: Saxi Produkter

 

Tilflyttingskommunen Balsfjord i Troms ser lyst på framtiden og har gitt sine innbyggere ny barne- og ungdomsskole samt kulturskole til 161,7 millioner kroner. Ca 400 elever i en omkrets av 3 mil nyter godt av skolens tilbud.

– Det gledelige for oss er at vi har fått være med i prosessen fra forprosjekt til og med detaljprosjektering, og vi har fulgt byggverket fra A til Å, sier arkitekt Peter W. Søderman, BC arkitektur. Han trekker fram skolens fellesarealer med amfi, galleri og bibliotek som det samlende areal for skolens elever og lærere. – I romprogrammet var det ikke avsatt plass til gymsal som ofte er det samlende rommet i et skolebygg. Vi måtte derfor ha en variant som tilsa at man kunne samle alle skolens elever og lærere på ett sted, poengterer han. Fellesrommet gjør også at det er lett å orientere seg i bygningen.

Geografisk ligger skolen på et naturskjønt sted, og tanken var at man skulle trekke naturen fra flere retninger inn i fellesrommet med store glassfelter. En del av undervisningen skal foregå utomhus, derfor trakk vi tribunen ut av bygget i forlengelsen av amfiet.

Funksjonsmessig var det dels et ønske om å samle barne- og ungdomsskole i en bygning og dels et ønske om at man skal kunne skille de to trinnene. Derfor er mellom- og barnetrinn lagt i en fløy, mens ungdomstrinnet er lagt i en egen fløy med fellesrommet som separerer/skiller disse. Alle trinnene har egne innganger i forskjellige sterke, gjenkjennelige farger.

Kulturskolen
Kulturskolearealene er plassert i tett tilknytning til fellesrommet. Musikkøvingsrommene har en avansert lydkonstruksjon med sluse inn og en boks-i bokskonstruksjon med utvendig betong og gips stenderverk innvendig som er separert fra betongen med slisse i bunnplata.

På veggene i fellesrommet er det brukt brannhemmende akustisk Gustavspanel med bjørk overflate for å bedre akustikken. Rommet har en høyde på drøye sju meter opp til himling og kunne gi problemer med gjenklang, påpeker han og tilføyer at også mosaikkparketten i eik på gulvene i fellearealene har gode akustiske egenskaper.

Den er også miljøvennlig da den er et restprodukt av øvrig parkettproduksjon. Den er også lett å vedlikeholde, da man kan skifte ut deler av den uten at det synes. opplyser Søderman.

Middels stor jobb
For Skanskas distriktskontor i Tromsø er Storsteinnes skole en middels stor jobb.

Entreprenøren startet med å rive den ene fløyen av den gamle skolen som sto på tomta til den nye skolen og startet byggingen i september 2008.

I løpet av mai måned i år er hele den gamle skolen revet og utomhusarbeidene kan starte.

– Anleggsområdet lå kloss inntil eksisterende skole som var i drift, noe vi anså som en stor utfordring. På et oppstartsmøte med elvene, informerte vi om byggeaktivitetene. Elevene har holdt seg unna, selv om de i starten var

meget nysgjerrige, forteller anleggsleder Bengt-Arild Paulsen, Skanska.

– Vi kom sent i gang med grunnarbeidene – 6. oktober 2008. Da var vi på full fart inn i vinteren som var en utfordring i seg selv. Frosten kom tidlig med tele, så vi måtte ferdigstille en del av grunnarbeidene før gulvstøp etter at bygget var tettet til påske 2009.

Vi brukte tineutstyr og maskiner i tett bygg og fikk utført restarbeidene i grunnen og klargjort for gulvstøp etter påske i fjor, oppsummerer han.

Dramatisk
En eksplosjonsartet brann natt til den 4. januar i år i nabobygget som var samfunnshus og idrettshall med svømmebasseng ved siden av den nye skolen kunne fått skjebnesvangre følger. Men rask reaksjon fra brannvesenet førte til at det ikke oppsto brann- eller røykskader på skolen. – Vi hadde utrolig flaks, konstaterer Paulsen.

Nøktern standard
Han synes ikke at arkitekten har «flottet seg», men har lagt seg på en nøktern, solid standard. Alle materialene som for eksempel gipsveggene har robustgips standard som tåler mer enn vanlige gipsvegger. Han trekker fram kombinasjonen i ytterkledningen av rødmalt Semberit sementbasert fasadeplate og beiset lys furu trepanel som harmonerer meget bra. Skolen er tilrettelagt for universell utforming. Det er spesielt gjort tiltak for å ivareta en multihandicappet elev som skal begynne ved skolen til høsten.

Fornøyd byggherre
Summen 161.7 millioner kroner inkluder bygging av ny skole, fjerning av gammel skole og opparbeidelse av utomhusarealer.

– Vi har fått veldig mye igjen for pengene. Totalentreprenøren har holdt både tidsramme og den økonomiske rammen, sier en meget fornøyd byggherrerepresentant for Balsfjord kommune, Kåre Nygård, og lover at ny idrettshall med svømmebasseng skal stå ferdig om et par år.

Tekst og foto: Anne-Beth Jensen

 


Flere prosjekter