Bjørneparken Kjøpesenter

Bjørneparken Kjøpesenter

Sted: Flå

Prosjekttype: Nybygg kjøpesenter og hotell

BRA: Totalt 10.000 kvm

Byggherre: Olav Thon

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør (kjøpesenter)

Arkitekt: Hille Melbye Arkitekter

Rådgivere (kjøpesenter): Byggkonsulent: DBC - Brannteknisk konsulent: Egil Berge

Underentreprenører og leverandører (kjøpesenter): Grunn- og utomhusarbeider: Dokken - Ventilasjonsarbeider (inkl. prosjektering): Bryn Ventilasjon - Rørleggerarbeider (inkl. prosjektering): Bærum Verk Rørleggerbedrift - Elektroarbeider (inkl. prosjektering): Krøderen Elektro - Bærekonstruksjoner: Spenncon - Stålkonstruksjoner: Næsset Mek. Verksted - Fasadekledning og taktekking: Icopal - Glass/aluminiumsfasader og dører, innvendig glassfelt: Sagstuen - Mur og flisarbeider: Poul Markussen - Maler og beleggsarbeider: Alexander Molvik - Himlingsarbeider: Tøftum Akustikk - Gulvstøp: Tiller Vimek - Rullegitter: Fimotek - Dørleverandør: AT3 - Ståldørleverandør: Lande Mek. Verksted - Betong: Holtet Pukk og Betong - Byggvarer: Montér Hallingdal - Blikk og beslagsarbeider: Blikkhuset - Maskinutleie: Ramirent Gol - Branntetting: Thermax - Lås og låsebeslag: B&T Låsservice - Bygging av rundkjøring: HAB Construction

Olav Thon har bestemt seg for å utvikle tettstedet Flå. Det startet med oppkjøp og store investeringer i Bjørneparken. Nå har han bygget nytt kjøpesenter og hotell.

Det var nok enkelte som himlet litt med øynene da de hørte at Olav Thon ville bygge Hallingdals største kjøpsenter på Flå. I utgangspunktet skulle man tro at bygda med sine rundt 1000 innbyggenre er i minste laget for et kjøpesenter og hotell på 10.000 kvadratmeter. Men Olav Thon bruker å lykkes med sine satsinger, og han har store planer for å utvikle området.

Sentrert ble åpnet 7. mai av Olav Thon selv.

– Det hele startet med at han ga en sum penger til Bjørneparken. Senere kjøpte han parken og Vik Gjestgiveri. Deretter ble planene for hotell og kjøpesenter presentert. Nå har han investert 250 millioner kroner i området. Dette har vært med på å bygge opp en entusiasme i kommunen, og folk har nå virkelig fått troen på at Flå skal utvikle seg, forteller Håvard Staff Brenno, eiendomssjef i Olav Thon Gruppen til Byggeindustrien. Ifølge avisen Hallingdølen sier Thon selv at dette bare er begynnelsen.

Først i Hallingdal
Flå ligger først i Hallingdal, og det er dermed stor trafikk forbi tettstedet. Det ligger like inntil rv7, som er hovedfartsåren mellom Oslo og Bergen. Samtidig er Flå inngangsporten til et enormt antall hytter og ferieleiligheter.

Det foregår for tiden også en stor hytteutbygging i Flå kommune. På Høgevarde alene bygges de nå ut på over 400 tomter. Grunneierne håper på å få regulert 400 tomter til. Også andre steder på Flå satses det nå stort på hytteutbygging. Med dette i bakhånd er det et stort potensial for et kjøpsenter i området. Får Thon hyttefolket til å bruke Flå som stoppested både til og fra ferier og langhelger, er mye gjort.

Men det er ikke bare forbipasserende Thon ønsker å nå. Han vil utvikle Bjørneparken til å bli en stor attraksjon, slik at dette vil skape stor trafikk i seg selv. Nettopp Bjørneparken er på mange måter hjertet i Thon-satsingen. Kjøpesenteret har fått navnet Bjørneparken Kjøpesenter og hotellet heter Thon Hotel Bjørneparken.

Veidekke totalentreprenør
Kjøpesenteret er tegnet av Hille Melbye Arkitekter, og det er Veidekke som har satt opp kjøpesenteret for Olav Thon. Entreprisen er en forhandlet totalentreprise på bygningsmessige arbeider der grunnarbeider og tekniske fag er sideentrepriser. Veidekke Entreprenør AS er administrerende sideentreprenør.

Prosjektleder Nils Kolbjørn Moen i Veidekke Entreprenør forteller at det var dårlige grunnforhold på tomten, så Veidekkefirmaet Dokken AS måtte graves dypt ned og fylles på med sprengstein.

– Bygget er satt opp med plate på mark og bæringen består av prefabrikkerte betongelementer. Det er benyttet sandwichelementer i vegger, legger Moen til. Stedvis er elementene blitt dekorert utveding med lerk for å gi bygget et mer særpreget utrykk.

– Arbeidet startet opp i mai 2009 og senteret ble åpnet som planlagt 7. mai, sier Moen. Kjøpesenteret er på 7500 kvadratmeter.

De bygningsmessige arbeidene av Veidekkes kontrakt var på omlag 43 mill eks mva. På topp hadde entreprenøren 30 mann i gang på byggeplassen.

I forbindelse med utbyggingen ble det satset på et omfattende fjernvarmeanlegg, i regi av Follo Fjernvarme. I tillegg til sentrert skal dette anlegget også kunne forsyne andre sentrale større bygg på Flå, som blant annet kommunehuset.

Svær bjørn

Totalt rommer senteret 15 butikker og utenfor er det parkeringsplass til 350 biler. Men det mest iøynefallende når man kommer til Flå er utvilsomt en svær bjørnestatue som møter de besøkende på vei inn mot kjøpesenteret. Inkludert fundamentet er den hele 7,5 meter høy, og er på vei inn i Guiness Rekordbok som verdens høyeste bjørnestatue.

Dyretemaet går igjen i både senter og hotell. Mange flotte naturbilder pryder veggene, og det er etablert forskjellige dyremotiver ulike steder i hotellet. Mange vil nok også like dyresporene på teppene inne i hotellet.

Hotellet egn entreprise
Hotellet er en del av kjøpsenteret, men er bygget i en egen entreprise. Det er satt opp med ferdige moduler som er bygget av et Thon-selskap i utlandet, og senere montert og ferdiggjort på byggeplass.

Hotellet har 56 rom. I tillegg er det etablert en hotellrestaurant, Bjørnehiet, som er åpen for alle. Hotellet har også møteromsfasiliteter.

De håper at mange av de besøkende i Bjørneparken vil benytte seg av hotellets fasiliteter. Thon har i løpet av de senere årene investert stort i utviklingen av Bjørneparken, og det er forventet en sterk besøksvekst til parken. Aktivitetsnivået er utvidet og mange nye dyr er blitt en del av parken.

– I år forventer vi 60.000 besøkende til parken, men infrastrukturen er bygget til å tåle 200.000 besøkende, legger Staff Brenno til.

Ny rundkjøring

Som en del av utbyggingen er det også bygget en rundkjøring på rv7 som adkomst til kjøpesenteret og Bjørneparken. Dette arbeidet er utført av HAB Construction.

Olav Thon har allerede også på plass nye planer for Flå. Han har kjøpt opp store deler av sentrumsområdet, og senere i år er det planlagt oppstart av et nytt leilighetskompleks i bygda.

Tekst og foto: Arve Brekkhus


Flere prosjekter