Moldebadet

Moldebadet

Sted: Molde

Prosjekttype: Nybygg

Entreprisekostnad eks mva:
250 millioner kroner

Bruttoareal: 10.750 kvm

Byggherre: Byggfellesskapet Parkgården – Molde Folkebad KF, Seilet Hotell Eiendom AS, Parkgården AS

Totalentreprenør: Christie & Opsahl

Arkitekt: Kosbergs Arkitektkontor

Rådgivere: RIB inkl bygningsfysikk / RIE / RIAku: Cowi - RIV: Technoconsult Møre - RIBr: NBC Neas

Totalunderentreprenører: Betongelementer (prod og mont): Element Partner - Rør og sanitær: Hustad Rør - Ventilasjon: Teknisk Ventilasjon - Elektro, tele og automasjon: Elmo - Vannbehandling: ABC Tech

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Consulentpartner - Grunnarbeider og utomhus: Samuelsen Maskin - Innleid betong og tømmer: Rekdal Bygg - Ferdigbetong: Norbetong - Stålkonstruksjoner: Lønnheim Stål - Taktekking: Vestlandstak - Glass og fasade: Ove Straumsheim - Steinfasade: Naturstein Montering - Maling og byggtapetsering: Malermestrene BMV - Mur og flis: Murmester Amundsen og Murmester Mørkedal - Himlinger: Byggmontering Møre - Blikkenslager: Elmo - Lås og beslag: Norsk Låsservice - Trapper og rekkverk: Midthaug - Heis: Sanne Spesialheiser - Løftebord: Translift Europa - Bassengutstyr: Klubben - Sklier: Norslide - Garderobeskap: Menerga - Storkjøkken: Metos - Kjøkkeninnredning: HTH - Byggvarer: Monter Lønseth

 

Moldebadet inneholder badeland, treningssenter, konferanseavdeling, spa-avdeling og 53 nye hotellrom.

Badelandet er på 4.900 kvadratmeter og inneholder et 25 meters konkurransebasseng, familiebasseng med strømkanal, terapibasseng, grunt barnebasseng og to sklier. Spa-avdelingen har to hoveddeler; en våtavdeling med basseng, hammam, dampbadstue, vanlig badstue, relax-rom og kaldvannsdusjer, en behandlingsavdeling med behandlingsrom, og frisør. Tre av de nye hotellrommene er suiter. Næringsdelen (konferanseavdelingen, treningssenteret, spa-avdelingen og rommene) er på 5.850 kvm.

250 millioner kroner
Moldebadet ligger rett bak Rica Seilet og Bjørnsonhuset på Reknes nær Molde sentrum. Det er bundet sammen med Bjørnsonhuset via en gangbro. Prosjekteringsleder Roar Blø i Christie & Opsahl forteller at grunnen består av utfylte masser. – Tidligere lå Molde Jernstøperi på tomten. Det har vært nødvendig å ta ut forurensede masser og sende dem til deponi i Bergen.

Tiltakshaver er Byggfellesskapet Parkgården, som er eid av Molde Folkebad KF, Seilet Hotell Eiendom AS og Parkgården AS.

Bygget har kostet 250 millioner kroner eks mva. Det er tegnet av Kosbergs Arkitektkontor og ført opp i totalentreprise av Christie & Opsahl AS. Byggestart var i juni 2008. Ferdigstillelse var i april i år.

Betong og stål
Moldebadet har tilnærmet rektangulær form sett ovenfra. Underetasje og første etasje er i plasstøpt betong, mens det er bærekonstruksjon av stål og betongelementer videre opp. Taket er flatt, isolert og tekket. I hotelldelen er det brukt baderomskabiner som ble heist på plass før bygget ble lukket. Fasadene er i glass, Formica-plater og naturstein. I badelandet er det brukt vannbestandige materialer, som flis og rustfritt stål. I næringsdelen er det parkett, tepper og systemhimlinger. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Konstruksjonen ble tørket ut med rotoravfuktere og byggvarme. Bassengene er støpt vanntett i betong. Treningssenteret har eget bæresystem for å unngå lydoverføring.

Bygget har vannbåren oppvarming basert på fjernvarme. Oppvarmingen skjer dels ved radiatorer og dels ved rør i gulvet. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Næringsdelen er sprinklet. Solavskjerming er dels utført ved bruk av soldempende glass og dels ved innvendige persienner.

Krevende bygg
Roar Blø forteller at kombinasjonen av badeland, hotellrom, konferanseavdeling, treningssenter og spa i samme bygg har vært krevende. – I tillegg er det i seg selv krevende å bygge bad med spesielle krav til temperatur, fukt og klor. Da aktiviteten var på topp var nesten 120 personer i sving på byggeplassen. Oppføringen skjedde uten noen alvorlige ulykker. Vi har fått nyttige erfaringer både i å bygge badeanlegg og å føre opp bygg med ulike funksjoner.

Sivilarkitekt Ivar Gussiås i Kosbergs Arkitektkontor forteller at de største utfordringene i prosjektet var å unngå sjenerende lyd og vibrasjoner i et bygg som inneholder både badeanlegg, hotell og treningsanlegg.

– Vi hadde også bygningsfysiske forhold å ta hensyn til i badeanlegget. Utvendig skal Moldebadet, Bjørnsonhuset og Rica Seilet henge sammen som en enhet, med sine skråstilte glassvegger og bruk av naturstein.

Tekst og foto: Ole Harald Dale

 


Flere prosjekter