Still kompetansekrav til foretak i byggebransjen

– Legg all prestisje til side og bidra til at det settes i gang en utredning om etablering av kompetansekrav til alle utførende foretak i byggenæringen, appellerer Byggmesterforbundet overfor kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete.

I en uttalelse vedtatt på Byggmesterforbundets landsmøte på Lillestrøm fredag påpeker forbundet at kompetansekrav skulle stilles til alle som står for oppføring og vedlikehold av hus og bygninger. Det ville bidratt til færre byggskader og til mer seriøsitet i næringen.

Dette er tatt opp tidligere av Byggmesterforbundet og flere andre organisasjoner i næringen, senest da plan og bygningsloven ble behandlet på Stortinget i fjor.

- I stedet har myndighetene innført et betydelig kontrollapparat som bare gjelder søknadspliktige tiltak. Denne kontrollen vil dermed bare berøre foretak med dokumentert kompetanse, mens det for alle øvrige arbeider ikke er kontroll av foretak og heller ikke det arbeidet som utføres, heter det i en uttalelse fra Byggmesterforbundet.

Ombygging og reparasjoner av bygg som ikke krever søknad til bygningsmyndighetene, og der det derfor ikke stilles krav til foretakene, representerer 30 % (ca. 50 milliarder kroner i 2008) av det totale markedet.

– Myndighetenes unnlatelse på dette området bidrar til unødige kostnader for kundene og bedrifter med kompetanse, samtidig som den tilrettelegger for den useriøse delen av næringen, hevder Byggmesterforbundet.