Bygger med ord

Forfatterspiren Tina Åmodt (24) har fått strålende kritikker for sin debutbok Anleggsprosa. Hun beviser at betong og grunnmur også kan bli klingende lyrikk.

Det er ikke hver dag Byggeindustriens utskremte medarbeidere får mulighet til skrive om en prosasamling som omhandler livet på en byggeplass. Sannheten er vel at det ikke har skjedd før. Hva får en ung kvinne med forfatterambisjoner å velge akkurat dette temaet?

- Jeg har i flere år hatt sommerjobb som hjelpearbeider og synes det var spennende litterært å ta tak i det som skjer på en byggeplass. Det handler om å se det poetiske og det lille ekstra i det helt konkrete hverdagslivet, sier Tina. 24-åringen studerer nå ved Skrivekunstakademiet i Gøteborg. Likevel har hun fått bygg- og anleggsbransjen inn med morsmelka.

– Min far driver entreprenørfirmaet Åmodt entreprenør i Askøy utenfor Bergen, forteller hun. Som hjelpearbeider jobbet hun selv mest med renovering, isolering av bygg og riving av forskaling. I boka handler tekstene om en forskalingssnekker og støping av en grunnmur. – Alt er ikke selvopplevd. Jeg vært borti en del av det jeg skriver om, men har forsøkt å skrive fram et håndverk jeg ikke kan ordentlig, forklarer hun.

Tina fikk vite at Kolon forlag ville gi ut Anleggsprosa for et halvt år siden. Selve skriveprosjektet har gått over tre år. –Det har vært litt som det å bygge; en prosess. Jeg har eksperimentert med hvordan den skal se ut slik at boka kan framstå som interessant også for folk som ikke kjenner bransjen, sier hun. Likevel håper hun at garvede håndverkere som har jobbet på byggeplass vil lese boka.

Tina har allerede fått anerkjennelse fra litteraturkritikerne. Undertegnede skal ikke påberope seg litteraturkritikerkompetanse, men kan opplyse at Klassekampens anmelder sammenlikner henne med avdøde Bjørn Aamodt, en av våre store moderne poeter. Det er en anerkjennelse som henger høyt.

- Planen min er å skrive mer, men jeg regner med at jeg må ha en annen jobb ved siden av, sier Tina. Det blir sannsynligvis ikke i bygg- og anleggsbransjen. – He, he… nei, det blir nok ikke det. Men nå er jo markedet på vei opp, så hvis alt annet går galt, kan jeg jo bruke boka som referanse, smiler hun.

Trenger du litt refleksjon rundt livet i bygge- og anleggsbransjen? Da er det god sannsynlighet for at din lokale bokhandler har Anleggsprosa i sine hyller.