Milliardinvestering i nytt avløpssystem

Byrådet foreslår å bygge nytt avløpssystem i indre Oslo by for 1,3 milliarder kroner.

Prosjektet heter ”Midgardsormen” og utbedrer et 130 år gammelt avløpssystem og tilrettelegger for byutviklingen i Bjørvika.

Avløpsnettet i store deler av indre Oslo by er over 130 år gammelt, og bygd for langt mindre antall innbyggere. I tillegg skal det bygges en ny by i Bjørvika med plass til 30.000 innbyggere, da må avløpssystemet fornyes.

Tidligere har bystyret vedtatt deler av Midgardsormen. Prosjekter for 595 mill kr er vedtatt i budsjettet for 2010. Nå foreslår byrådet å utvide Midgardsormen med bla ny avløpsledning som i stor grad skal gå langs selve Akerselva.

- Midgardsormen er et av de største vann- og avløpsprosjektene i norsk historie. Dette er en gigantisk oppgradering av gammelt avløp. Det gir samordningseffekter ved å ta denne investeringen samtidig som vi bygger ut i Bjørvika, sier byråd Jøran Kallmyr.

Midgardsormen er svært viktig for miljøarbeidet. Oslo har i alle år hatt problemer med å få renset alt avløpsvannet når det er kraftig nedbør. Midgardsormen skal ha fordrøyningsbasseng som samler opp regnvann til det kan bli renset på Bekkelaget renseanlegg. Dette vil redusere risikoen for at avløpsvann går rett ut i fjorden.

Midgardsormen koster 1,3 mrd kr, og er grundig prosjektert. Den har blitt kvalitetssikret eksternt og det er satt av 251 mill i sikkerhet som er inkludert i de 1,3 mrd for hele prosjektet.

- Det er en dyr investering. Samtidig vet vi at infrastrukturen i Norge er helt nedslitt mange steder og har et etterslep på nærmere 800 mrd kr. Byrådet foreslår nå å sørge for at deler av Oslos avløpssystem blir både sikkert, fremtidsrettet og miljøvennlig, avslutter Jøran Kallmyr.