Streikende arbeidere avviste nytt tilbud

Skitne kjøpesentre, flyplasser og offentlige bygg og tomme hyller på polet. Streikene innen transport og renhold begynner å sette spor etter seg, og de kan bli langvarige. 

I transportsektoren står partene så langt fra hverandre at det synes lite sannsynlig med en snarlig løsning. Det har vært kontakt mellom partene og en viss bevegelse fra arbeidsgivernes side, men ikke nok til at streiken av avblåses, ifølge leder Roger Hansen i Norsk Transportarbeiderforbund. Han bekrefter overfor NTB at et nytt tilbud ikke strakte seg langt nok i å innfri prinsippkravene knyttet til bruk av innleid arbeidskraft ved godsterminalene.

– Det kom et nytt tilbud fra arbeidsgiverne tirsdag som vi har avvist fordi vi ikke får løst disse spørsmålene. De kommer oss noe i møte, men langt fra nok, sier Hansen.

Trappet opp

Partene i renholdsstreiken skal ha et uformelt møte uten meklingsmann onsdag, ifølge NRK. Målet er å se etter et mulig grunnlag å nærme seg hverandre på etter opptrappingen tirsdag morgen.

Både renholdsstreiken og spedisjonsstreiken ble trappet betydelig opp tirsdag morgen. Det er varslet ytterligere opptrapping fra mandag 31. mai.

Ifølge forhandlingsleder Tom Rune Nilsen i Logistikk- og transportindustriens Landsforening (LTL) taper de største spedisjonsfirmaene mellom 1,5 og 2 millioner kroner hver dag så lenge streiken varer. Han mener også at streiken er konkurransevridende fordi den tilgodeser firmaer som driver med uorganisert arbeidskraft, eller som ikke er i streik.

– Vi blir gjerne med og stanser det arbeidsgiverne kaller konkurransevridning, men da må de komme oss i møte på våre krav, sier Hansen.

Skitne flyplasser

Renholdere i Østfold, Akershus, Møre og Romsdal, Hedmark og Oppland sluttet seg tirsdag morgen til streiken i renholdsbransjen. I alt 2.556 renholdsarbeidere er omfattet av streiken.

Manglende renhold førte til at kjøkkenet ved messa i Rena militærleir i Hedmark ble stengt tirsdag morgen. Da soldatene kom til frokost, møtte de stengte dører, skriver VG Nett. Streiken rammer i første rekke 300 soldater som har krav på gratis mat i messa.

Streikeutvidelsen tirsdag fører også til at det blir dårlig med rengjøring ved flyplasser, kjøpesentre, skoler og offentlige kontorer.

Driftssjef ved Vigra ved Ålesund, Bent Helge Sjursen, sier at streiken ikke får noen betydning for flytrafikken, men at den vil merkes ved at publikumsområdet ikke blir rengjort.

Sjøtransporten og polet rammes

Utvidelsen av streiken ved godsterminalene fører først og fremst til større problemer for sjøtransporten fordi Transportarbeiderforbundet har tatt ut en rekke terminalarbeidere som arbeider i havneområder.

Utvidelsen vil også føre til vesentlig større problemer for innenlands transport og distribusjon med bil, mener LTL.

Allerede tirsdag begynte det å tømmes i hyllene ved flere vinmonopolutsalg. Streiken kan føre til at Vinmonopolet i løpet av kort tid blir utsolgt for halvparten av sitt vareutvalg. Men transporten av matvarer til dagligvarebutikkene vil i hovedsak gå som normalt.

Totalt var 1.700 speditører tatt ut i streik fra tirsdag morgen.

Fastlåst

Konflikten i spedisjonsbransjen handler ikke først og fremst om penger, men om uenighet om omfangsbestemmelsen – en bestemmelse som beskriver i detalj hva tariffavtalen skal regulere og vilkårene for vikarer, midlertidig ansettelse og innleie.

Det store stridsspørsmålet i renholdsstreiken er heving av minstelønnsgarantien. I dag er denne 85 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Norsk Arbeidsmandsforbunds krav er en minstelønnsgaranti på 90 prosent