Bygg og bevar

17. og 18. juni inviterer Bygg og Bevar til en spennende samling i Stavanger. Tema som eldre bygg og miljøutfordringer samt byggetradisjoner og næringsutvikling står på dagsorden. Befaring på Stavanger museum samt reker og hvitvin får også deltakerne være med på. Dette med å ta vare på eldre bygg og bygningsmiljø er en enormt viktig oppgave. Gjøres det på rette måten kan man få utrolig mye igjen.

 

Vi har en rekke flotte eksempler på at gamle byggverk er tatt vare på. Men skal man sikre at byggene virkelig blir tatt vare på, må det skje gjennom aktiv bruk. Setter bevaringsmyndighetene for sterke restriksjoner er vi redd for at bygninger og gamle miljø som kunne ha blitt berget, om kort tid vil forsvinne for godt. Det er deprimerende å se at flotte byggverk sakte, men sikkert faller sammen på grunn av manglende vedlikehold. Mange lar forfallet skje bevisst i og med at man har andre planer for tomtene byggene står på. Hadde det vært dialog kunne man kanskje ha kombinert gammelt og nytt. Vi vet at mange har lyktes godt med det.

Vi vil derfor nok en gang appellere til alle som er engasjert i slike spørsmål om å sette seg sammen for å finne fornuftige løsninger. Bygg og bevar må kunne være et uttrykk som alle kan ha et positivt forhold til. Men skal man bevare gamle bygninger, er det viktig at man også har kunnskapen som skal til for å få til et vellykket resultat. Det er dessverre alt for mange bygg som er ødelagt på grunn av at man har startet og jobbet feil. Viljen har vært der. Men kunnskapen har manglet totalt.

Mange har også startet på en restaurering. Men så har det ikke vært mer penger – og dermed har mange bygg blitt stående åpne i månedsvis – ja, i noen tilfeller i årevis – og da er muligheten til å redde en bygning liten. Skal man starte på slike prosjekter er det viktig at man har realistiske planer – og at man har finansiering nok til å komme i havn.

Les mer om programmet i Stavanger her:

http://www.bnl.no/getfile.php/Filer/lenkefiler%20til%20de%20fire%20omr%E5dene/Invitasjon-stavanger.pdf