Vil ha forbundene med i kampen mot fravær

Partene i arbeidslivet er enige om å involvere flere forbund i kampen mot sykefraværet. Bare på den måten vil tiltakene bli treffsikre, anføres det.

– Vi savnet bedre representasjon fra forbundene i den forrige avtalen. Ved å få tariffpartene på banen på bransjenivå vil innsatsen bli mer målrettet. Utfordringene er ulike fra område til område, yrke til yrke, sier LO-sekretær Trine Lise Sundnes til NTB.

– Vi er nødt til å ha en annen tilnærming til inkludering, sykdom og skadefrekvens i for eksempel kjøttbransjen enn i helse- og omsorgssektoren, understreker hun.

Handlingsplan

Sundnes sitter i den partssammensatte arbeidsgruppa som jobber med å systematisere og følge opp den nye avtalen om et inkluderende arbeidsliv som ble inngått i slutten av februar. Nå er gruppa klar til å avgi rapport, i form av en handlingsplan som tirsdag blir overlevert arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap).

– Handlingsplanen er en systematisk oppfølging av den nye IA-avtalen. Vi har gått igjennom alle forpliktelsene i avtalen, satt tidsfrister og blitt enige om hvem som har ansvaret for gjennomføringen av de ulike punktene, sier hun.

Mens hovedorganisasjonene i arbeidslivet har vært tett på IA-avtalen hele tiden, har det vært mer til og fra med involveringen av de mindre og bransjevise forbundene på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden.

– Fellesforbundet og Industri Energi har jobbet med inkludering lenge og har gode resultater. Nå må vi sørge for at flere kommer etter, sier LO-sekretæren.

Usikker IA-regning

Da regjeringen og partene i arbeidslivet la fram den nye IA-avtalen 24. februar, ble det mye snakk om gradert sykmelding og viktigheten av å oppheve skillet mellom å være helt syk og helt frisk. Mindre prat ble det om forslaget om å endre arbeidsgivernes medfinansiering.

– Fordi vi er kloke og ansvarlige mennesker hopper vi ikke på dette forslaget før vi har kvalitetssikret regnestykkene og vurdert følgene det vil ha for saksbehandlingen i Nav, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) den gang.

Dette regnestykket er heller ikke klart nå, og spørsmålet om en ny innretning på IA-regningen er dermed like ubesvart som tidligere. Det vil også ta tid før regjeringen kommer opp med konkrete beregninger av effekten av de nye IA-tiltakene. Det gjorde arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) klart overfor KrFs Kjell Ingolf Ropstad da han stilte spørsmål ved dette i Stortinget i mars.

– Det ligger mange elementer i IA-avtalen som ennå ikke har fått sin endelige utforming. Dermed har vi ikke en samlet beregning av effekten av de ulike virkemidlene per i dag, sa Bjurstrøm og la til at hun ville komme tilbake til beregningene i forbindelse med statsbudsjettet for neste år.