Skredekspert vurderer rasfaren i Vefsn

Politiet og skredekspert Erik Hestnes var onsdag formiddag på vei til rasområdet ved Jamtfjelltind i Vefsn der to kvinner fortsatt er savnet etter søndagens ras.

– Vi er i ferd med å komme oss ut i terrenget for å besiktige og vurdere situasjonen. Vi skal både se om det er mulig å oppholde seg på skadestedet, og vurdere situasjonen generelt opp mot ferdselsforbudet som er innført i fjellene i Vefsn, sier stabssjef John-Helge Vang ved Helgeland politidistrikt til NTB.

Tre søstre
Søstrene Bjørg Heidi Åkerøy (43) og Therese Mari Åkerøy (29) er fortsatt savnet etter at et turvant følge på åtte personer ble tatt av et 60 meter bredt skred søndag. Den tredje søsteren i familien, Tove Peggy Åkerøy og venninnen Berit Rugeldal, ble funnet omkommet i skredområdet.

Av hensyn til letemannskapenes sikkerhet ble det ikke satt i gang leting etter de to savnede søstrene. Mens de har ventet på at befaringen av skredområdet kunne gjennomføres, har politiet i Vefsn forberedt hvilke ressurser som kan settes inn.

Utilgjengelig
– Vi har vurdert å sende inn hund alene eller letemannskaper som går parallelt gjennom skredområdet. Hvordan vi vil gjennomføre en leteaksjon tar vi ikke endelig stilling til før vi har vært på stedet. Vi skal ikke prøve å være for optimistiske når forholdene er slik de er. Når skadestedet er så utilgjengelig som her, er også logistikk en utfordring, sier John-Helge Vang.

Dersom skredeksperten gir klarsignal for å kunne gå inn i området, vil dette tidligst kunne skje onsdag kveld. Men politiet vil ikke forhaste seg.

– Vi må også klarere en sikker vei inn i området dersom mannskaper skal ta seg inn langs bakken. Nå er vi i en fase der søket skjer etter antatt omkomne, sier Vang.

Ferdselsforbud
Inntil videre opprettholder politiet det generelle ferdselsforbudet i fjellene i Vefsn.

– Ferdselsforbudet er et kraftig signal om at det er ekstreme forhold i fjellet som gjør at vi ikke ønsker at folk skal utsette seg for en høy risiko. Forbudet gjelder Vefsn kommune siden skadestedet er der, men det er like farlig i fjellene i nabokommunene Hattfjelldal og Rana, sier stabssjefen.