Lite ærefull sak

Innslaget i NRKs Brennpunkt tirsdag kveld vedrørende de bosninske arbeiderne som gikk på luselønn i Oslo, er ingen ærefull sak for de aktørene det gjelder. Det er heller ingen ærerik sak for skattedirektoratet som etter vårt syn har behandlet denne saken på en lite smidig måte. Det å sende et skattekrav til de utenlandske arbeiderne dette gjelder (når man visste at det var rapportert inn feile opplysninger), var etter vårt syn et overgrep i seg selv.

 

Vi er helt på linje med LO om at det må bli en annen prosedyre når slike saker oppstår. Men denne saken viser også hvor ille det kan bli når utenlandske, useriøse bedrifter slippes inn i Norge. Vår evne til å kontrollere slike bedrifter er begrenset.

Dessverre er det noen som vet å utnytte et hvert system. Det har alltid vært noen kjeltringer som har gjort livet surt for de seriøse bedriftene i byggenæringen. Det at man kunne drive det så langt i forbindelse med ombyggingen av det aktuelle hotellet i Oslo er likevel merkelig. Det kom tidlig bekymringsmeldinger, men det ble likevel ikke tatt afære i tide.

Bedrifter som oppfører seg på en slik måte som bl a den bosniske bedriften har gjort, må i alle fall for all fremtid utestenges for å arbeide i Norge.

Dette må også være et varsku til norske byggherrer som engasjerer slike firma. De tar en stor risiko. Slike saker er ikke den norske byggenæring verdig.